elektrobussf.jpg

Велинград е една от 15-те общини, които са одобрени за финансиране за реализиране на проект "Интегриране на мерки за устойчива градска мобилност”, съвместно с община Ракитово.

Финансирането е по процедура "Екологосъобразна мобилност" по Националния план за възстановяване и устойчивост. По проекта се предвижда доставка на нови превозни средства за обществения транспорт (градски и междуселищен) с нулеви емисии и c пo-мaлĸo пoтpeблeниe нa eнepгия, ĸoeтo щe дoвeдe дo cпecтявaнe нa пyбличeн pecypc.

Двете общини ще закупят два електрически автобуса за нуждите на градския транспорт във Велинград и един електрически автобус за нуждите на междуселищния транспорт на община Ракитово. Ще бъдат изградени и зарядни станции за превозните средства. Като част от изпълнението на проекта във Велинград ще бъде разработена и въведена интелигентна транспортна система и ще бъдат монтирани електронни информационни табла на спирки в града. Ще бъдат изпълнени дейности за осветяване и сигнализация на пешеходни пътеки, а в Ракитово ще бъде изградена велоалея и ще бъде разработен Генерален план за организация на движението.

Общата стойност на проекта е в размер на 3 642 722, 64 лв.

На снимката: Електробус на столична община

 
Loading...