viber_image_2024_01_16_18_59_08_062.jpg

Съвпадение на позициите за решаването на наболели проблеми в Пазарджик и общината отбелязаха членовете на Сдружението на частните предприемачи и работодатели в Пазарджик при срещата си с кмета на Пазарджик Петър Куленски, заместник-кмета Любомир Гечев и директора на дирекция „Образование“ Весела Тодорова.

Срещата беше по искане на Сдружението на предприемачите, за да може бизнесът в Пазарджик да постави на вниманието на ръководството на администрацията дълго време нерешавани проблеми. Председателя на Сдружението Иван Неделчев връчи на кмета Петър Куленски списък с конкретни въпроси,  а също приоритетни за бизнеса теми като обществения транспорт, който да е съобразен с работното време на бизнеса, изграждането на адекватна мрежа от велоалеи, както в града, така и между града и близките села. Друг много важен проблем, свързан с организацията на движение в Пазарджик, е работата на „Синя зона“. Отново с транспортната достъпност е свързано искането на бизнеса да се работи за довършване на околовръстния пръстен на града и осигуряване на локални платна, обслужващи фирмите по главните артерии към града.

Кметът на Пазарджик Петър Куленски заяви пред предприемачите, че незавършени отчуждителни процедури са пречка да стартира изграждането на Западния околовръстен път. Ремонтът на моста на Марица също предстои да се случи, като това ще стане най-вероятно под формата на неотложен авариен ремонт. Обраслото с дървесина и храсти корито на Марица също беше посочено като нуждаещ се от спешни мерки проблем. Позицията на бизнеса е, че при един добре изготвен проект и доказване наличието на излишни земни маси, корекцията на реката би могла да се извърши за сметка на пясъка, който ще извлече от нея фирмата изпълнител. Това обаче няма как да стане без санкцията на РИОСВ, уточни Петър Куленски.

Предприемачите настояват и за строг контрол по отношение на паркирането и предлагат въвеждане на еднопосочно движение по второстепенни улици в централна градска част, за да се създаде възможност за паркиране по посока на движението, както и забрана за паркиране на автомобили по улици, където не могат да се разминат две коли. Улици в “Синя зона“, където е разрешено паркиране от едната страна, да станат еднопосочни, а ако няма възможност - да отпаднат от „Синя зона“; настояват членовете на Сдружението на бизнеса в Пазарджик.

Като изключително сериозен проблем бизнесът посочи осигуряването на квалифицирана работна ръка и отправи конкретно предложение към ръководството на общината  да се работи в две направления – едното е Програма за връщане в Пазарджик на родените тук деца след завършване на висше образование и другото - План за дуално обучение.

По предложение на кмета Петър Куленски с предприемачите бе обсъдена възможността на работа да бъдат наемани лица, които излизат от домовете за сираци. Съдействие за това ще окаже г-н Георги Млеканов, който е организационен психолог, HR специалист и е в контакт с децата от домовете.

На темата за връзката на бизнеса с образованието и подготовката на квалифицирани кадри е насрочена следващата среща на бизнеса с ръководството на Община Пазарджик. Срещата ще се състои през март, а дотогава двете страни ще конкретизират предложенията и въпросите си.


viber_image_2024_01_16_18_59_40_977.jpg


Loading...