izl_bachva.jpg

Исторически музей – Стрелча показва изложбата „Къща без бъчва не е къща”, която е в резултат от съвместната дейност между специалистите от Стрелча и от Регионален етнографски музей – Пловдив.али: „Къща без бъчва не е къща!“.

На едно място са събрани съдове за вино и ракия, принадлежности от дома, свързани с приготвянето и поднасянето на алкохола.

Изложбата разказва още за народните вярвания и за това, че Св.Трифон е патрон на лозята и лозарите. В една от многото легенди за него светецът е описан като лозар, който сам отрязал носа си с косера, докато зарязвал лозето. Затова Трифоновден наричат още Зарезановден или Трифон зарезан и се изпълняват обреди за плодородие на лозята през годината.

Свети Трифон е покровител и на бъчварите и кацарите. Те произвеждали така нужните съдове за направата и съхранението на скъпоценните течности. Във всяка къща е имало такива съдове – от големите бъчви до малките павурчета. Брането на гроздето, пренасянето му в къщата и правенето на виното и ракията е тайнство, което се е тачило като голям празник. Тези действия олицетворяват семейството и къщата. За това българите са каз
Loading...