batak_levski1.jpg

Вчера Батак събра жители и гости на града, за да отдаде почитта си към делото на  Апостола. В историческа възстановка  на събитията преди 151 години участваха регионален клуб ,, Родова памет “, гости от  национален съюз ЕДИНЕНИЕ, подкрепени от ученици от 2 клас при ОУ ,,Отец Паисий“ и Исторически музей – Батак.

 

Образът на Дякона бе представен  с цялата си мощ, сила, отдаденост  на род и Отечество, в името на святото дело - Свободата . На 27 декември 1872 г. е заловен от турските власти в Къкринското ханче. Разпитван  е от Специална следствена комисия, която  изготвя заключителния протокол. Със султанска заповед на Абдул Азис смъртната му присъда е потвърдена. На 18 февруари  1873 г. е обесен в покрайнините на София.

Залавянето и обесването на Апостола разкриват  пътят му към безсмъртието. Вечни са паметта в историята на народа  и стремежът  към идеалите на Апостола.

Трябва да помним и пазим заветите ти, Дяконе!  Второкласниците от ОУ ,,Отец Паисий“ изпяха  ,,Песен за Апостола“ и просълзиха батачани и гости  на площад Освобождение.

Към всички присъстващи думи на признателност към делото на Апостола отправи  Георги Харизанов - кмет на община Батак.

Свободният по дух живее вечно ! Поклон !

 

 Таня Коларова

 Снимки: Петър Пейчинов и Батак през обектива


batak_levski22.jpg
batak_levski3.jpg


Loading...