berbatov.jpg

Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов и един от неговите партньори в битката за президентското място във футболния съюз - Стилиян Петров, проведоха среща с представители на футболните клубове от Пазарджик, преди изборния конгрес на БФС на 15 март.

Димитър Бербатов и екипа му обикалят страната за трети път, за да представят програмата си за развитие на българския футбол. Както и в други градове, срещите им започват със среща с кмета.

„Имахме продуктивна среща. Целта е да се опитаме да направим така, че българският футбол да върви в правилната посока, а това става само с диалог и партньорство с държавата и общините, защото само заедно и обединени можем да вървим смело напред, крачка по крачка“. Това каза пред медиите в Пазарджик Димитър Бербатов сред срещата с Петър Куленски.

„Обсъдихме проблемите на аматьорските клубове, проблемите в детско-юношеския футбол и с какво можем ние да помогнем. Благодарим на кмета, че ни прие и показа уважение“, допълни Петров.

„Това, което гарантирах пред Димитър Бербатов и Стилиян Петров е, че всякакви порочни практики от миналото, в които общините или кметовете са оказвали натиск на футболните клубове как да гласуват на предстоящите конгреси, ние ще ги пресечем в основи, няма да ги толерираме. Кубовете трябва да имат свободата сами да вземат решенията и сами да решават кой да подкрепят“, заяви от своя страна кметът на Пазарджик Петър Куленски.

Бербатов и Петров подчертаха, че водят открита кампания – на срещи с клубовете по места, като срещите са открити и за медиите и на тях се представя програмата им за развитие на футбола.

Димитър Бербатов заяви, че подкрепят прекратяването на порочните практики под всякаква форма и БФС трябва да бъде медиаторът и моторът, който да намери правилното решение и баланс в това футболният клуб да се развива по правилния начин, школата и детско-юношеския футбол да продължи да съществува благодарение на общината и да няма скрити корупционни практики. Всичко трябва да работи ръка за ръка за развитието на футбола и спорта, каза още Бербатов. Той сподели убеждението си, че ако детско-юношеският футбол не се развива в правилната посока, това означава, че треньорите не са правилно обучени. „Затова в нашата програма има специални изисквания към треньорската професия - специално за тези, които ще се занимават в детско-юношеската школа - те трябва да бъдат обучени по правилния начин. Тези, които се занимават с деца, трябва да са и учители, и образователи, и педагози. Да възпитават децата как да се държат на терена и извън него. Треньорът трябва да е и психолог. И БФС трябва да дава нужния лиценз на треньорите, защото те са второто семейство на децата и трябва да бъдат образовани и кадърни“, каза Бербатов.

Относно чужденците в отборите в програмата им е залегнало ограничение до трима в един отбор, а ако отборът иска четвърти чужденец, плаща такса, за пети - още по-голяма такса, която ще се използва за детско-юношеските школи.
Loading...