ОБЩИНИ

В Панагюрище пак ще избират кмет

сряда 21 февруари 2024 - 12:06:40
p6te.jpg

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Пазарджик, с което за недействителен е обявен изборът за кмет на община Панагюрище по време на втория тур на местните избори на 5 ноември 2023г.

Делото бе заведено от Никола Белишки, който бе обявен за загубил изборите с 28 гласа.

Върховните магистрати приемат, че правилно при установените от първоинстанционния съд нарушения на Изборния кодекс е налице опорочаване на изборния процес, което налага отмяна на обявения избор.

Административен съд – Пазарджик последователно в изпълнение на служебните си процесуални задължения е разгледал, допуснал и анализирал събраните доказателства, няма допуснати нарушения при процесуалните срокове и преценките.

Касационният състав отбелязва, "че констатираните от експертизата допуснати нарушения наистина сами по себе си не могат да променят изборния резултат, но допълнени към вече констатираните сериозни нарушения в Секция 25 само допринасят към вече изведения извод за опорочен избор на втори тур за кмет в община Панагюрище".
А също така, че първоинстанционният съд е направил много повече от това бюлетините да се броят от вещи лица – лично, в присъствие на страните и техните процесуални представители е извършил проверка на всички изборни книжа в спорната секция 25.


Напълно неоснователни са оплакванията в касационната жалба на обявения от ОИК-Панагюрище за избран Живко Гагов за недопустимост на исканията за повторно преброяване и проверка на спорните секции. В конкретния случай правилна е преценката на първата инстанция както на изложените спорни обстоятелства, така и за необходимите процесуални действия, допустими доказателства и доказателствени искания, се посочва в мотивите към решението на ВАС. То е окончателно.

Предстои Общинската избирателна комисия в Панагюрище да отмени решението си, с което Гагов бе обявен за кмет на общината, а президентът да носрочи нови избори. Общинският съвет трябва да назначи временно изпълняващ кмет на Панагюрище.

 

 

 
Loading...