03032024_1709462076303.jpg

С поднасяне на цветя пред паметниците на героите, дали живота си за освобождението на България започна празничния 3 март в Пазарджик. В катедралния храм „Света Богородица“ беше отслужен молебен за здраве, а празничната програма по традиция беше на площад „Константин Величков“ и започна с изпълнение на духовата формация към Симфонично-оперетно дружество.

Гости на празника бяха народният представител Драгомир Стойнев, присъстваха също областният управител на Пазарджик Валентина Кайтазова, нейният заместник Стефан Димитров, председателят на Общинския съвет Найден Шопов, общински съветници и граждани.

03032024 1b

Празничната програма започна с издигането на националния флаг – ангажимент на кмета Петър Куленски, който бе придружен до знамето от две девойки в народни носии. Край знамето на пост стояха млади гвардейци от Ученическия гвардейски отряд.

„Днес, когато се събираме да отбележим деня на националното освобождение и да преклоним глава към всички онези български опълченци и чужди войни, дали живота си за свободата на България, си припомняме несломимия дух, който тече във вените на всеки от нас. 3 март не е просто белег на нашето минало, а символ на нашата колективна устойчивост и единство. Той отбелязва деня, в който се избавихме от иго, поемайки по пътя към независимост и цялата отговорност, която носи това. Този ден е доказателство за решимостта на нашите предци да изградят по-добро бъдеще за своите потомци“. Това каза в словото си кметът на Пазарджик Петър Куленски. На няколко пъти в словото си то използва думите „обединение“, „единение“ и „заедно“.
„Докато почитаме миналото, нека гледаме към бъдещето с подновена нужда да се обединим, за да се справим с всички предизвикателства, пред които сме изправени. Нека този ден ни напомня, че нашата сила е в нашето единение…
…Докато празнуваме нашата история, нека също така да се ангажираме да бъдем архитекти на бъдещето, където духът на 3 март - дух на устойчивост и свобода, ръководи всяко наше действие и всеки наш стимул. Нека също помним, че истинската същност на Освобождението не е само постигането на свобода, но и нейното поддържане. Това изисква бдителност и постоянна отдаденост…
…Нека продължим да черпим вдъхновение от нашата история, докато работим заедно за справяне с предизвикателствата на днешния и утрешния ден. Заедно можем да гарантираме, че духът на 3 март ще остане жив и за идните поколения“.

Програмата продължи с участието на фолклорни детски танцови състави.

03032024 1d

03032024 1e

По време на празничната програма през центъра на града в автопоход преминаха високопроходими автомобили с натиснати клаксони и развети трибагреници.

Avtopohod1709462017671
Loading...