125_pancho_vladi.jpg

В навечерието на годишнината от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров, емблематични негови творби ще звучат в Пазарджик.

Концертът е част от поредицата концерти на Мартина Табакова, пиано, Стоимен Пеев, цигулка и Атанас Кръстев, виолончело.

През 2024г. се навършват 125 години от рождението на Владигеров и по този повод трима талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България със знакови произведения на композитора.
Датите на концертите са с начален час 18:30, ВХОД СВОБОДЕН и се реализират с подкрепата на Национален фонд Култура.

Първият концерт от турнето е в Пазарджик, на 12 март, зала "Маестро Георги Атанасов".

23 април - Шумен
Къща музей "Панчо Владигеров"
24 април - Габрово
Художествена галерия “Христо Цокев”
20 май - Хасково
Театър “Иван Димов”

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело.
В програмата са включени още знаменитата “Песен” за цигулка и пиано 3 пиеси за пиано Българска концертна фантазия оп.35 за виолончело и пиано

Освен в четирите града на България, триото Табакова, Кръстев и Пеев ще изнесат концерт и в София - на 16ти март от 19:00 в Балната зала на Двореца/Национална Художествена Галерия.
Събитието е организирано от Къща- музей Панчо Владигеров и идеята му е да възстанови програмата на концерт от 26 юни 1941 г., в която е свирил самият Панчо Владигеров!
Билети за концерта, част от цикъла “По Владигеровски” могат да бъдат закупени от мрежата на Ивентим и Национална Художествена Галерия преди събитието.

Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, "Музикант на годината" на БНР за "Ансамбъл на годината", „Златен век” на Министерството на културата, "Златно перо" на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

 

 

 

 
Loading...