bukvoplet.jpg

На 15 март в Пазарджик ще се проведе градският финален етап от третото издание на ученическото състезание по правоговор и правопис БУКВОПЛЕТ 2024. БУКВОПЛЕТ е адаптирана версия на български език на английското spelling bee, за ученици от втори клас. Състезанието инициирано за пъви път от Лайънс клуб Русе Север преди седем години, а собственик на патента е Дистрикт -130 България.

205 деца от 5 училища: СУ „ГЕОРГИ БРЕГОВ“, ОУ „СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ , НУ „НИКОЛА ФУРНАДЖИЕВ“ ,НУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“, ОУ „ПРОФ. ИВАН БАТАКЛИЕВ“, участваха в училищният етап от състезанието и 36 от тях се класираха за градския етап, който предстои. Победителите в градското състезание ще участват в национално състезание през м.април 2024г.

Състезанието е от три етапа и съответните думи са разпределени по сложност в три етапа. В първия начален етап състезателят разполага с 1 (една) минута за назоваване на буквите. Във втория етап състезателят разполага с 1,5 (една и половина) минути за да назове буквите , с които се изписва думата и да я използва с основното и значение в изречение, за да удостовери, че разбира смисъла и. В третия етап състезателят разполага с 2 (две) минути , в които се дава изречение с липсващата дума, състезателят трябва да се сети за думата, която логически пасва на изречението , след което да я буквува и запиши правилно в изречението. Третият етап на състезанието продължава докато останат двама победители.
Loading...