tubdispanser_dekanat.jpg

В „Седмица на отворените врати“  от 18 до 22 март 2024 г., от 08.00 ч. до 12.00 ч. ще се провеждат безплатни скринингови прегледи за туберкулоза в „СБАЛПФЗ – д-р Н. Пенчев – Пазарджик“. Лекари извършващи прегледите са д-р К. Сотирова – управител на лечебното заведение, д-р Р. Аврамов и д-р Ст. Михалева.

 

Кампанията „Седмица на отворените врати” се осъществява във връзка с изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Р България за периода 2021 – 2025 г.

По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ ще се предлага скрининг за риска от туберкулоза, чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск ще се извършват допълнителни прегледи и изследвания.

 

* * * * * * * * * *

Туберкулозата е предотвратимо и лечимо инфекциозно заболяване.

Въпреки това през 2022 г. туберкулозата е на второ място като причина за смърт в света от заразно заболяване, след COVID-19, с 1,3 милиона починали лица.

Туберкулоза се регистрира във всички страни и възрастови групи. През 2022 г. броят на заболелите в света от туберкулоза е приблизително 10,6 милиона души, от които 5,8 милиона са мъже, 3,5 милиона са жени и 1,3 милиона са деца.

През 2023 г. в област Пазарджик са регистрирани 13 нови случая на  туберкулоза /10 мъже и 3 жени/, заболеваемостта е 5,7 на 100 000 население.

Установено е едно заболяло дете  в имунизационна възраст. Двама от новооткритите болни са съпрузи. Другите са изолирани случаи без връзка.

Мултирезистентната туберкулоза (MDR-TB) остава заплаха за общественото здраве и здравната сигурност. В световен план през 2022 г., само двама от петима души с резистентна към лекарства туберкулоза, са получили достъп до лечение.

Глобалните усилия за борба с туберкулозата са спасили около 75 милиона живота от 2000 г. досега. Без лечение смъртността от туберкулоза е висока (около 50%). Около 85% от хората с туберкулоза могат да бъдат излекувани при правилно провеждане на противотуберкулозна терапия.

Броят на хората, които се заразяват и развиват заболяване може да бъде намален чрез многосекторни действия за справяне с детерминантите на туберкулозата като бедност, недохранване, ХИВ инфекция, тютюнопушене и диабет. Някои държави вече са намалили бремето на заболяването от туберкулоза до по-малко от 10 случая и по-малко от един смъртен случай на 100 000 души население годишно.

 

* * * * * *

На  24 март традиционно се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата. Инициативите през 2024 г. година преминават под мотото: „Да! Ние можем да спрем туберкулозата!“.

Световният ден за борба с туберкулозата има за цел да се повиши обществената информираност по отношение на заболяването туберкулоза – начин на заразяване, рискови фактори и групи от населението, протичане на различните форми на заболяването, лечение, да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да се популяризира здравословният начин на живот с цел превенция на заболяването.

 

 

 
Loading...