top10tsitati.jpg

Топ 10 на цитатите от седмицата е поредица коментари с автор Георги К. Спасов - изтъкнат пазарджишки творец, хуморист и сатирик, автор на различни поредици, на които ПАмедия дава трибуна през годините. 

 

ТОП 10

НА ЦИТАТИ ОТ СЕДМИЦАТА 18.03 – 24.03

 

10.

Тодореско НЕДЕЛЧЕВ, пиар на Софи Маринова:

„С нея всеки ден е рожден ден! Софи за мен е най-големият дар!“

Софи му подарила смяна на зъбите за рождения му ден, който е на Тодоровден. Двоен празник! Свикнали сме се да четем съобщения за подарени гърди, но не и за зъби. Иновативно! Очакваме и други оригинални хрумвания за подаръци, вдъхновени от  човешкото тяло.

 

9.

Адмирал Роб БАУЕР, председател на Военния комитет на НАТО:

„Руският владетел Путин води съвременна война срещу Украйна, защото демокрацията е по-опасна от оръжията"

Не се виждат в скоро време шансове за мирни преговори, още повече, че според Дмитрий Песков, говорител на президента Путин,  „специалната военна операция“ в Украйна прераснала вече във война заради намесата на Запада. Следователно – продължаваме! Докато, според Путин, не се изпълнят поставените цели. „Но никаква пропаганда не може да скрие истината, че той не е постигнал нито една от стратегическите си цели", твърди адмиралът.

Да се надяваме, че демокрацията ще отстои свободата и достойнството си.

  

8.

Мете ФРЕДЕРИКСЕН, премиер на Дания:

Ние не се превъоръжаваме, защото искаме война. Превъоръжаваме се, защото искаме да я избегнем"

Дания става третата страна в Европа след Норвегия и Швеция, която ще включи жени в армията си. Това ще стане с въвеждане на задължителна казарма за жените от 2026 г.,

По-стабилната наборна военна служба, включително пълното равенство между половете, трябва да допринесе за решаването на предизвикателствата в областта на отбраната, националната мобилизация и за попълването на въоръжените ни сили", смята министърът на отбраната Тролс Лунд Полсен.

Представям си какво силно попълнение в родната войска ще бъдат участничките в „Ергенът“!

 

7.

ВЪЗРАЖДАНЕ, мотиви на проектозакон за прекратяване на членството на България в НАТО:

Продължаващото членство на България в НАТО е не само вредно за отбраната и въоръжаването ни, но и става все по-опасно за суверенитета ни и за националната сигурност на България

Поводът е 20-годишнината от приемането ни в НАТО. Понастоящем в Алианса членуват 32 държави, между които такива като Германия, Великобритания, Франция, Италия, САЩ, Испания, Канада, Турция, Нидерландия, Чехия, Португалия, Люксембург, Норвегия и др. Но ние не искаме да сме в тяхната компания! И къде ще отидем? Путинова Русия? Северна Корея? Китай? Или ще бъдем неутрални – Швейцария на Балканите?

 

6.

Доц. Велизар ШАЛАМАНОВ, бивш министър на отбраната:

„НАТО далеч не се изчерпва с отбраната, с армията, с въоръжените сили. НАТО позволява иновации, икономическо развитие, сътрудничество и най-вече - защита на достойнството на свободните хора“

В свое интервю доц. Шаламанов определя внесения от „Възраждане“ законопроект за излизане на България от НАТО като пълна дезинформация.

Алиансът е гаранция за нашата отбрана чрез член 5. от Вашингтонския договор. В рамките на изпълнението на член 2. и 3. от Вашингтонския договор може да участваме в многонационални договори за превъоръжаване, в икономическо сътрудничество, включително енергийно, в сътрудничество по отношение на транспорт, по отношение на иновации с най-развитите страни в света…

Трябва да се вслушваме в мненията на специалисти, а не да приемаме безкритично или партийно такава предложена радикална промяна за страната ни, каквато би била прекратяване на членството ни в НАТО.

 

5.

Олексий ДАНИЛОВ, високопоставен украински служител по сигурността:

„Днес в Москва е весело. Мисля, че е много забавно. Иска ми се да вярвам, че ще им организираме такива забавления все по-често"

ФЕЙК! Видеоклип с високопоставени украински служител по сигурността! Целта на „автентичния клип“ е да обвини Украйна в участие в терористичния акт в Москва, при който бяха убити над 150 души, а над 200 са ранени.

Колко трябва да си извратен, за да използваш тази трагедия като катализатор на мъката, гнева и желанието за отмъщение в определена посока!

4.

САЩ:

„Предупредихме руснаците по съответния начин"

Путин признава, че на 8 март посолството на САЩ в Русия е предупредили за заплахата от терористични атаки в Москва по време на празниците, но той е приел това за „откровено изнудване“. Понякога да съдиш за другия по себе си може да ти изиграе лоша шега – а в случая тя е трагична. И няма как да не се направи връзка с минали подобни трагедии: подводницата „Курск“(2000), театър „Дубровка“(2002), училището в Беслан (2004). Има събития, които стоят над държавните и лидерските взаимоотношения и настояват за единен подход при защитата на универсални ценности, каквато е човешкият живот.

 

3.

Кирил ПЕТКОВ:

„Той хвърли Габриел под автобуса. Нейната репутация беше унищожена с политически ход, който в Европа не е известен - да отидеш при президента с кабинет, който не е съгласуван”

Случилото се с Мария Габриел по един символичен начин съвпада с 21 март – Международен ден на кукления театър. За никой българин няма съмнение кой е Кукловодът и колко „независимо“ е изпълнението на Куклата.

 

2.

Асен ВАСИЛЕВ, финансов министър в оставка:

 „Мария Габриел е може би най-красивото лице на мафията"

Извинение или край на преговорите за кабинет, отсече Борисов. На което Василев отговори, че е склонен да се извини само на жената Габриел, но на кандидатката за премиер - не, защото тя е показала, че не е лидер и че не може да носи отговорност. Няма как да не си спомним прословутото словосъчетание от 2 определения + едно съществително за една бивша председателка на Народното събрание, след което Борисов просто я смачка в прегръдката си вместо извинение. Но на него някакси всичко му приляга – народен човек, народни обноски, приказки от рода „право,куме, та в очи!“

 

1.

Мария ГАБРИЕЛ:

 „Ще остана като вицепремиер и министър на външните работи до ден последен на това правителство. Благодаря на всички колеги, с които не си казахме лоша дума"

Това обяви на брифинг в централата на ГЕРБ самата тя (?) и добави, че ГЕРБ няма да участва повече в преговори и няма да подкрепи правителство с втория мандат.

Край на политическият запек, който измъчи участници и зрители. Край на този гротесков спектакъл, в който едната страна на „преговарящите“ очевидно не желаеше да се извършат истински, а не симулативни реформи в правосъдието и регулаторите. И дано гласоподавателите да знаят верния отговор на въпроса коя е тази страна.

 

Георги К. Спасов

.

 

 

 

 
Loading...