top10tsitati.jpg

Топ 10 на цитатите от седмицата е поредица коментари с автор Георги К. Спасов - изтъкнат пазарджишки творец, хуморист и сатирик, автор на различни поредици, на които ПАмедия дава трибуна през годините. 

ТОП 10

НА ЦИТАТИ ОТ СЕДМИЦАТА 25.03 – 31.03

 

10.

Радка ГЕОРГИЕВА, ръководител на Първо неделно училище „Родина“ в Малага, Испания:

„За нас светите братя са обединяваща фигура за православните християни и католиците. Те са покровители на Европа“

Българи в испанския град Малага събрали средства за изграждане на паметник на светите братя Кирил и Методий. Монументът, който ще се открие на 6 април, представлява бронзов барелеф върху каменен фундамент. На паметника ще бъдат изписани на български и испански език думите: „Слънцето не грее ли на всички? Не дишаме ли всички еднакво въздух?“

Хубаво е, че имаме БЪЛГАРИ в чужбина.

 

9.

Стефан ДИОМОВ, композитор:

„Мечтая цял живот за мюзикъл и ще бъда много щастлив, ако това се осъществи“

Любителите на оперетата очакват истинско музикално събитие – родна „Мама миа“ с хитовете на Стефан Диомов. Мисли се върху либретото, с което ще се съобрази изборът на песни.

Политиците идват и си отиват, но някои песни остават завинаги.

  

8.

Свен-Горан ЕРИКСОН, бивш селекционер на Англия:

„Днес всички ние бяхме победители. Беше много красиво, фантастично, невероятно!“

Изпълнена е мечтата на Ериксон – да бъде начело на Ливърпул. Умиращият от рак треньор изведе в неделя ветераните на „мърсисайдци“ пред 60 000 зрители на „Анфийлд“ срещу Аякс. Подобни жестове вдъхновяват и връщат вярата ни в човешката солидарност. 

 

7.

Бони М:

„Българите определено знаят как да се забавляват“

Дойде ред да видим и чуем отново хитовите изпълнения на Boney M – най-известната диско група от 70-те години. Това ще се случи  на фестивала на цацата в Кранево в дните 14-16 юни.

Интересно каква ще бъде средната възраст на публиката.

 

6.

Петер МАДЖАР, унгарски политик:

„Унгарци, благодаря ви, че дойдохте с хиляди тази вечер, за да кажете на управляващите: стига!“

Вечерта на 26 март в унгарската столица Будапеща имаше хиляден протест с искане за оставка на премиера Виктор Орбан и правителството. Причината за него са доказателства за вземане на подкупи и корупция. Дългогодишното управление на приятеля на Тръмп и Путин корозира статуквото. В своето обръщение към протестиращите Маджар определя Орбан като „ръководител на мафиотска държава“.

Ние знаем какво означава това. У нас продължи 12 години.

 

5.

Доналд ТУСК, премиер на Полша:

„Знам, че звучи съкрушително, особено за по-младото поколение, но трябва да свикнем с факта, че започна нова ера: предвоенната ера. Не преувеличавам, това става все по-ясно с всеки изминал ден"

Това е казал полският премиер  в интервю за германския вестник „Велт". Звучи стряскащо, но и отрезвяващо за всички онези, които мечтаят за мирни преговори и удовлетворяващ и двете страни край .на войната в Украйна.

„Не искам да плаша никого, но войната вече не е понятие от миналото. Тя е реална и започна преди повече от две години" – казва още Доналд Туск.

Надяваме се разумът на световните лидери да надделее над егоцентризма и имперското самочувствие.

 

4.

Фон дер ЛАЙЕН, председател на ЕК:

Утре е важен ден. България и Румъния се присъединяват към Шенгенското семейство.“

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство: в двете държави членки вече ще се прилагат всички шенгенски правила, включително за издаване на шенгенски визи, като контролът по вътрешните въздушни и морски граници се премахва. Европейската комисия горещо приветства това постижение – то е продължение от историческото решение на Съвета на ЕС през декември 2023 г.

„Това е голям успех и за двете държави. А също така и исторически момент за Шенгенското пространство — най-голямото пространство на свободно движение в света. Заедно изграждаме по-силна и по-обединена Европа за всички наши граждани.“

И това само за 9 месеца крехко „ротационно“ управление! А ако беше продължило?

Да отричаш очевидните успехи е злонамерено и вредно и е в услуга на онези, които искат да се върнем към престъпното статукво на Блатото.

 

3.

Мартин ДИМИТРОВ, народен представител:

„С „Турски поток” са нарушени българските интереси, защото България плаща 3 млрд. лева за интересите на Москва да заобиколи Украйна. Нещо повече - цената, която България плаща, не е 3 млрд. лева, общият негативен ефект е около 5 млрд.“

Колосални обвинения, които се неглижират от родната прокуратура, която с години ни занимава с битови скандали и криминални прояви. „ГЕРБ са като ветропоказател – продължава Димитров, - в единия ден те обслужват интересите на Москва и с 3 млрд. лева средства от бюджета реализират „Турски поток”, в следващия момент започват да помагат на Украйна, която е нападната. Натам, накъдето духа вятърът, натам се обръщат и те.“

Крайно време е „вятърът“ да спре да сменя посоката си.

 

2.

Кирил ПЕТКОВ:

„ГЕРБ и ДПС трябва да се явят заедно на изборите. Те си взимаха решенията заедно. Ние си взимахме решенията с „Демократична България"

Че то си беше очевидно. Каквото искаше Борисов, това подкрепяше и Пеевски. И обратно. „Борисов е средна ръка стратег, не е невероятен. Той не може да си представи свят с европейски съд, европейска прокуратура, него го е страх." -  заяви Петков.

Май дойде време всеки да казва какво наистина мисли за другия. Беше мъчително да гледаш и слушаш как иначе непримирими политически врагове търсят „консенсусна“ комуникация помежду си.

 

1.

Костадинов (КОПЕЙКИН):

„Каза ми, че иска да изпрати 200 войници в Одеса“

Така твърди за Тагарев онзи „лидер“, който иска да излезем от НАТО и да се превърнем в беззащитна плячка за всеки азиатски агресор. Бившият министър на отбраната: „Никога не съм разговарял с путинофили!“ Копейкин обаче твърди, че това се случило в ЛИЧЕН РАЗГОВОР. Удобно е. Всеки може да каже каквото си иска за някого с уточнението, че е станало в „личен разговор“, и няма значение, че другият го отрича.

Както е казал Чудомир: „Докато истината си връзва обувките, лъжата е обиколила света“.

  

Георги К. Спасов

 

 
Loading...