top10tsitati.jpg

Топ 10 на цитатите от седмицата е поредица коментари с автор Георги К. Спасов - изтъкнат пазарджишки творец, хуморист и сатирик, автор на различни поредици, на които ПАмедия е давала трибуна през години. 

ТОП 10

НА ЦИТАТИ ОТ СЕДМИЦАТА 01.04 – 07.04

 

10.

Ирен КРИВОШИЕВА, актриса:

„Търся автоматичен трион за рязане на дървета, ако може употребяван, но запазен, и инструктор, който да ме обучи“

За отрязване на сухо дърво „среден ръст“ й взели 350 лв. и им е отнело 20 минути. Ако искала да се махнат корените, още 350 лева, Тя им дала 400, а те: „А ти си подредила парите“.

Това споделя Кривошиева, възмутена от наглостта на „секачите“, и съпоставя тяхната „услуга“ със своята работа: „На мен след 4 часа път отиване и 4 часа връщане и час и половина на сцената ми дадоха 300 лева“.

Бъдете внимателни с подобни „майстори“. Те са особено изобретателни и почти е сигурно, че живи ще ви оберат, ако ги допуснете да ви ремонтират покрива, да ви сменят керемиди, улуци или водостоци. Вече съм им „ял попарата“ и чудесно разбирам Ирен Кривошиева.

 

 

9.

Уил СМИТ, актьор:

„Първата половина от живота ми представляваше трупане, трупане, трупане и смятам, че е нормално през втората половина нещата да се обърнат на даване, даване, даване“

Така разсъждава „лошото момче“, което има по сметките си 350 млн долара. Били са много повече, но я закършил финансово след онзи шамар, който удари на водещия по време на церемонията за филмовите награди „Оскар“. Гадните „кравари“ не прощават подобни брутални прояви, дори за тях да има дълбока емоционална причина.

Важното е, че сега Уил Смит дарява на другите, дарява им…щастие, както той твърди.

Даването е благородно – особено когато го правят други!

 

 

8.

Пол МАКАРТНИ, певец:

„Мисля, че Бионсе направи страхотна версия и бих насърчил всеки, който все още не я е чул, да го направи“

Безкористна похвала, която прави чест на Пол Макартни от легендарната британска група „Бийтълс“. От своя страна Бионсе му благодарила, че й е позволил да го направи.  

Песента им Blackbird-1968 е написана като знак на почит към Little Rock Nine, група чернокожи студенти, изправени пред расова дискриминация, когато те интегрирали изцяло бяла гимназия през 1957 година.  Истински големите творци винаги са били и джентълмени. Става дума за англичаните.

 

 

7.

Игор ТЕРЕХОВ, кмет на Харков:

„В  резултат на руските ракетни атаки почти цялата обществена и частна енергийна инфраструктура беше унищожена“

Това признание вероятно ще зарадва някои нашенци, за които двегодишната война в Украйна все още е „специализирана военна операция“, а Путин е освободител на братята православни християни. В Харков са останали над един милион души, от които повече от 150 хиляди са без жилище.   

„Русия се опитва да сплаши, да демонстрира готовността си да атакува конкретно Харков" -  казва Александър Мусиенко, украински военен експерт, който  смята, че атаките срещу енергийната инфраструктура не са подготовка за нова широкомащабна руска офанзива срещу града, а „просто терор срещу цивилни“.

Миналата година Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на военнопрестъпника Путин. С всеки изминал ден тя става все по-актуална.

 

6.

Джо БАЙДЪН, президент на САЩ:

„ Ако Израел не промени начина на водене на войната в Газа, Съединените щати ще променят политиката си спрямо Израел“

Не си спомням друг американски президент така открито да критикува Израел. Очевидно войната, която той води срещу Хамас, преминава някои цивилизационни рамки. Не случайно ООН прие резолюция за спиране на продажбите на оръжие за Израел. Премиерът Бенямин Нетаняху заложи на сляпата жажда за мъст, която да мобилизира народа му и така да останат на заден план предвоенните критики на управлението му. Той е поредният пример на самозабрава, когато дълго време си министър-председател.

 

 

5.

Асен ВАСИЛЕВ, бивш министър на финансите:

„Позицията на МФ винаги е била да се дават трайни увеличения на пенсиите, а не еднократни помощи“

Изявлението на Василев е по повод решението на парламента за еднократна сума от 75 лв. на част от пенсионерите. За това ще са необходими 40 млн. лева, които трябвало да дойдат от НОИ чрез вътрешни размествания. По този начин обаче ГЕРБ и ДПС, които чрез този „маньовър“ успяха да заобиколят МФ, поставят в риск трайното увеличение на всички пенсии от 1 юли по швейцарското правило. Но какво от това! Важното е електоратът да разбере, че някой мисли за тях – и няма значение, че това е в краткосрочен план. Има много нашенци, които разсъждават така: „Абе какво да чакам увеличение в бъдеще време. Нека да си получа аз тези 75 лева, пък…“ И да ги похарчи на момента, най-често за пийване и хапване. Отгоре на всичко и „Възраждане“ се включиха в наддаването с предложение добавката да бъде 100 лв.!

Пошло, елементарно, откровено предизборно!

 

 

4.

акад Николай ДЕНКОВ, премиер в оставка:

„От доста време се въртят слухове, че ДАНС прикрива канали за наркотици. За мен е много странно точно Петя Банкова да бъде обвинена, че прикрива канали за дрога. Откакто беше назначена тя начело на Агенция „Митници“, има рекордно количество задържани наркотици и контрабанда“

Отгоре на всичко Софийската градска прокуратура внесе искане и то беше удовлетворено за най-тежката мярка – „задържане под стража“.

 „Петя Банкова е с много високи морални качества. Винаги е била много чувствителна на тема корупция. Тя разби канали, които са събирали подкупи по всякакви митнически и полицейски пунктове. Банкова имаше данни, че с парите от наркотиците, които бяха задържани на частно пристанище в Бургас в пратка с банани, са щели да се използват за купуване на избори. Някой се погрижи тя да не си свърши работата“.

Това твърди Аделина Натина, адвокат на Банкова. От край време Митницата е ключов проблем и вход/изход за корупцията у нас – защото оттук идват кюлчетата злато и пачките евро.

Казано е: по Митницата ще ги познаете!

 

 

3.

Мария СПИРОВА, Лондон, журналист:

Генезисът на българската мафия и организирана престъпност са службите. България в момента се движи към Орбанов сценарий, а президентът Радев е възможният кандидат да олицетвори такъв режим. Това е дългата му игра още от първия мандат. За мен най-големият риск е електоралната деморализация."

„Електоралната деморализация“!  Зависимите медии успяха през тези десетина и повече години да убедят избирателите, че „всички политици са маскари“ и така да ги демобилизират. А това е изгодно за партиите с твърд електорат – ГЕРБ (който вече изгради феодалните си електорати), ДПС (с предсказуем изборен резултат), БСП (с известни колебания). И едва ли може нещо да се добави към коментара на същата журналистка:

Беше ясно, че ГЕРБ не възнамеряват да играят честно, защото те са партия, която иска да успява. Техният успех обаче е обвързан с откровено шмекеруване. Всички договорки, които партия ГЕРБ исторически е правила с когото и да било от предишните си партньори, те винаги са били в шахматна игра, в която ГЕРБ не просто играе с царицата, а обръща дъската.“

 

 

2.

Делян ПЕЕВСКИ:

„Най-слабият премиер в историята на България“

Това е отговорът на Пеевски на твърдението на акад. Денков, че отиваме на избори заради ДПС: „Проблемът на България в момента се казва Делян Пеевски. Той е най-голямото зло“.

Подобна оценка на премиер на деветмесечно управление, през което инфлацията е овладяна (въпреки предсказания за драматично увеличение), а евроинтеграцията ни се динамизира, е несериозно и откровено субективно. Единственото оправдание е, че тя идва от човек, уличен в корупция в списъка Магнитски, който търси съмнителна популярност чрез гротескови изявления („Христо Иванов стоеше в скута ми и пиеше мазно турско кафе“), допадащи на онази част от българското народонаселение, което обича сеира – независимо, че е за негова сметка.

 

 

 

 

 

1.

Димитър ГЛАВЧЕВ, премиер на служебното правителство:

„Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано"

„Политическо балансирано“ без министри на ПП-ДБ? Ето защо Борисов прекъсна ротационната управление, при което имаше частично влияние.

Кабинетът „Главчев“ всъщност е изцяло правителство на ГЕРБ, много по-удобно от сглобката. При министър на вътрешните работи Калин Стоянов и министър на електронното управление Валентин Мундров ГЕРБ вече има не/значителна стартова преднина за изборите на 9 юни.

 

 

Георги К. Спасов
Loading...