kleptuza_tree1.jpg

Община Велинград започна планирано подновяване на дървесните видове в парк „Клептуза”, съобщиха от местната администрация.

През изминалата седмица бяха премахнати изсъхнали и опасни за здравето и живота на посетителите дървета. На тяхно място ще бъдат засадени двуметрови дръвчета от едроразмерни видове, като сребрист смърч, западен чинар, липа, аризонски кипарис, дървовидна фотиния, черенолистен японски клен, червенолистна слива, японска вишна, пъстролистна и плачеща върба, както и кълбовидна каталпа. Предстои облагородяване на парковото пространство чрез засаждане на различни видове туи, многогодишни храсти, цветни фигури и изграждането на 90-метров жив плет.

Днес стартира подготовката и за засаждането на нови дървета на мястото на другите отсечени сухи, скършени и опасни върби край двете езера на парка. Големите пънове ще бъдат изкоренени и на тяхно място ще бъдат засадени нови дървета. Планирано е и изграждането на поливна система, каквато до сега липсваше. Усилията са насочени към създаване на по-добра среда за отдих и почивка, поясняват от администрацията на кмета Коев и призовават съгражданите си да проявят разбиране и търпение.


kleptuza_tree2.jpg


Loading...