radilovo_april1.jpg

На 23 април в Рдилово честваха 148 години от обявяване на Априлското въстание в селото. Възпоменателното събитие бе акт на признателност към подвига и саможертвата на Радиловци в Априлската епопея на България.  И както всяка година бе организирано от местното читалище „Зора-1903“.

 

Честването започна с поднасяне на цветя на паметника на поборниците и пред паметната плоча на английската мисионерка Лейди Странгфорд, свързана с историята на Радилово заради дипломатическата помощ, която оказва след потушаване на Априлското въстание и с построяване на болница там, за пострадалите в сраженията. Продължи с четене на текстове от книги на краеведи и историци от селото, преразказващи за самоотверженото въставане на Радиловци през Април 1876 и последвалите го драматични събития.

В последния ден от Националния маратон на четенето, в Радилово избраха да четат историята си от страниците на книгите от местни автори: „Из миналото на село Радилово“ на Иван Вачков, „Радилово, гордост моя“  на Стоянка Динева и „Две села с една съдба“ на Петър Караджов. Така организаторите съчетаха отдаването на почит с признателност към героизма на родното място и паметта, с националната инициатива за четене и с отбелязването на Световния ден на книгата и авторското право.

Честването беше уважено от кмета на кметство Радилово Димитър Данчев. За събитието в селото спря „Литературният поход в читалищата на Пазарджишко“ – съвместна инициатива на Регионалния читалищен център и Дружеството на писателите в Пазарджик, подкрепяща литературата, книгите и писането.  

В Маратона на четенето, за Априлското въстание в Радилово четоха и местни, и гости: читалищните дейци Марена Вачкова, Александра Караджова, Гергана Янушева, радиловският автор Петър Караджов, кметът Димитър Данчев, децата на селото и хора на различна възраст от публиката; Радка Енчева-Кочева от РЕКИЦ „Читалища“ за областта, председателят на Дружеството на писателите в Пазарджик – Тодор Каракашев.

Ангел Кацаров, ученик в начален курс, рецитира стихотворението на Стоянка Динева за местните герои на въстанието  Тодор Банчев и Георги Ангелиев. Писателят Тодор Каракашев прочете свое стихотворение за онзи исторически момент и говори по темата за вдъхновението в литературата от историята и за художественото пресъздаване на документални факти и събития.

Беше жива среща! Тъй както е жива паметта на Радиловци и днес! 148 години след подвига да въстанат за националната свобода и да намерят сили да продължат след погрома. За да възкресят  селото си след опустошителния пожар в 1876 година.

Поклон пред Априлци и в Радилово!

 

Информация: Инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ „Читалища“ - Пазарджик


radilovo_april2.jpg


Loading...