pgmet_mehano.jpg

Нона Танкова и инж. Иван Танков учредиха ежегодна финансова стипендия на името на техния баща инж. Благо Танков, която да се връчва на ученици от Професионална гимназия по механоелектротехника в Пазарджик. Стремежът на учредителите на стипендията е да подкрепят и да мотивират талантливи и усърдни ученици, които проявяват изключителни постижения както в учебната, така и в извънкласната среда.

 

Инж. Благо Танков е роден през 1947 г., завършва ПГМЕТ, специалност Електроенергетика и обзавеждане на промишлени предприятия, през 1966 г.,. В последствие завършва висшето си образование в УАСГ и се дипломира като строителен инженер. Създава и управлява фирма БРОКС, която е с широк спектър на дейности. Под неговото ръководство фирмата е наградена със Специална награда за цялостен принос в строителния бранш, Фирма с най-дългогодишна история, опит и устойчиво развитие,  Сграда на публиката (2015 г.) и Сграда на годината (2021 г.). През живота си г-н Танков инициира множество благотворителни дейности, за което е награден от вестник 24 часа с наградата "Достоен българин" през 2011 г. След смъртта му през 2021 г., неговите деца искат да продължат делото му и с подкрепата на Професионална гимназия по механоелектротехника учредяват стипендия за ученици на негово име. 

ПГМЕТ е било място за израстване и оформяне на житейските му възгледи и неговите деца искат да подпомогнат продължаването на тези традиции.

Тази година официално стипендията бе връчена на ученика Ивайло Генов от 12 Д клас в деня на изпращането на зрелостниците на ПГМЕТ.

 

 

 

 
Loading...