stoinev_napoitelni.jpg

Възстановяване на магистралната водопреносна инфраструктура на „Напоителни системи“ с европейски и държавни средства с цел подпомагане на поливното земеделие, е сред приоритетните теми за „БСП за България“, коментира водачът на листата за народни представители Драгомир Стойнев на среща с жители на региона.

 

Пазарджишка област е традиционно земеделска област, като броят на регистрираните земеделски стопани е близо 4 хиляди и повечето от тях са заети в отглеждането на плодове и зеленчуци. През тази  година започнаха ремонтни дейности на някои съоръжения в региона, но има десетки километри водопреносна мрежа, която се нуждае от рехабилитация, за да се спестят загубите на вода и да се увеличат значително напояваните площи, така че действително да се докаже коефициент на полезна дейност, категоричен бе Стойнев.

 

Целта на „БСП за България“ е да има балансирано развитие на отрасъла чрез насърчаване на производството на различни култури и отглеждане на животни и реална подкрепа за създаване на нови фамилни малки и средни земеделски стопанства. Той акцентира и на защитата на българските земеделци от ефектите на войната в Украйна – както повишените цени на торове и препарати, така и вноса на евтина продукция, която измества родното производство. Задължително е да осигурим защита от нелоялна конкуренция от трети страни и ценови спекулации, както и постигане на справедливи цени, включително и с механизма на държавните помощи, посочи Драгомир Стойнев, който неведнъж като народен представител от региона доказа ангажираността си и към най-малките земеделски производители.

В хода на разговора бяха обсъдени темите и за засиления контрол върху качеството на предлаганите в търговската мрежа храни и за забраната за изграждане на ВЕИ върху плодородни земеделски земи, проблем, който засегна землищата на немалко пазарджишки села.

 
Loading...