muzei_galeria.jpg

 Европейската нощ на музеите тази година съвпада с Международния ден на музеите - 18 май 2024 г., събота.  Община Пазарджик се присъединява към този културен форум с няколко прояви в музея и ХГ „Станислав Доспевски“.

От 18:00 до 24:00 часа Регионалният исторически музей и Художествената галерия „Станислав Доспевски“ ще отворят вратите си за посетители безплатно.

Музеят ще представи своите експозиции в Лапидариума, както и в залите “Възраждане” и “Нова история”. Достъпни свободно ще бъдат и временни изложби като “Вдъхновение и красота от сърцето на българската земя” и изложбата на макети на възрожденски къщи, изработени от ученици от групата по изобразително изкуство “Спомени от миналото” към СУ “Димитър Гачев” – Пазарджик.

Музеят е включил в програмата си и саксофониста Валентин Генчев. Във времето от 20:00 до 20:45 часа и от 21:00 до 22:45 часа в пространството на Лапидариума той ще изпълнява музикалните пиеси от различни жанрове.

 

Художествената галерия „Станислав Доспевски“ ще открие вечерта с изложбата “Безкрайност” на художниците галеристи в 18:00 часа. В 19:00 часа ще се проведе концерт на мандолинен състав „Елена Генова“. Галерията ще представи и две специални изложби - „Портрет“, посветена на 200 години от рождението на Станислав Доспевски, и „Стоян Василев – художник, учител, пътешественик“, посветена на 120 години от рождението на артиста.

 

„Европейската нощ на музеите е възможност всички жители на града и гостите му да излязат и да се докоснат до богатото културно наследство на Пазарджик, както и да го споделим с нашите деца. Радвам се, че Пазарджик участва активно в тази инициатива, която обединява културни институции и дейци от цялата страна. Призовавам всички, които имат възможност, да се присъединят към нас в тази нощ, изпълнена с изкуство, музика и история“, сподели кметът на Община Пазарджик Петър Куленски.
Loading...