top10tsitati.jpg

 10.

  Васил Василев – ЗУЕКА:

„Целият ми живот е минал в това да казвам на хората неща, които смятам, че са полезни. Дали ще го правя с картина или с нещо друго – няма никакво значение“

Думите на актьора са по повод на първата му самостоятелна изложба в Мадрид под надслов „Моят свят“ (Mi Mundo).

„Героите на Зуека са почти измислени, понякога наивни и често се асоциират с акварелните илюстрации на Любен Зидаров към емблематични български разкази“- пише критиката.

Зуека е вдъхновяващ пример за заложените у нас дарби, за които  идва ден да бъдат изявени.

 

 

9.

Робърт де НИРО, американски актьор:

„Обичам този град и не искам да го унищожавам. Доналд Тръмп иска да го разруши. И не само този град, но и страната, а след това може да унищожи и целия свят“

За пореден път Де Ниро е в ролята на „разярения бик“, гневен, но и притеснен от възможността Тръмп да бъде избран за президент.

„Ние, нюйоркчаните, го толерирахме, когато беше просто един напомпан собственик на недвижими имоти, който се представяше за голяма работа. Плейбой, който лъжеше в медиите и се преструваше на говорител на себе си. Един клоун.“

Такъв е. И престъпник е. След двудневно обсъждане 12-членното жури обяви, че признава Тръмп за виновен по всичките 34 обвинения, които му бяха повдигнати.

„Никой не го взимаше твърде сериозно, но сега гледаме на него много сериозно“- това е предупреждение и към нас, българите. Ние също гледахме (и продължаваме да го правим) несериозно към алчното властолюбие на един байганьовски тип политик, който за пореден път протяга ръка към премиерския (или вече президентския?) стол.

 

 

8.

Радостин ВАСИЛЕВ, политик:

„Аз съм Радостин Василев и през последната година бях единственият глас на истината в българската политика“

Тези думи на младия политик, сменил за кратко време няколко партии, предизвикват изчервяване – от онези, които го слушат. А вече е лидер и на нова партия, чието име образува крещящ оксиморон с основателя й – „ЧЕСТ“!

 

 

7.

Тодор ТАГАРЕВ, бивш военен министър:

„Президентът се покри в чужбина от срещата на НАТО в София“

Румен Радев, който е върховен главнокомандващ в мирно и военно време, заобиколи провеждащата се в София сесия на Парламентарната Асамблея на НАТО и на практика не беше на едно от най-важните международни събития, провеждани в България. Той се оказа на посещение в Унгария в събота и неделя, а в понеделник -  на работно посещение в Швейцария.

Я не имею никакого отношения к НАТО – сигурно това е посланието му към Путин.

 

 

6.

Володимир ЗЕЛЕНСКИ, президент на Украйна:

„Руските сили атакуваха Украйна с около 3200 управляеми въздушни бомби този месец. Украинската армия не разполага с достатъчно ракети за противовъздушна отбрана, за да спре Русия“

В своята първа официална визита в Испания Зеленски е бил посрещнат на пистата на мадридското летище от крал Фелипе Шести. Очаква се да бъде подписано споразумение за увеличаване на предоставяната от Испания военна помощ в размер на 1,1 млрд. евро за допълнително въоръжение от Испания за Украйна.

Приятел в нужда се познава!

 

 

 

5.

Димитър АВРАМОВ, политолог:

Политиката не умира по време на кампания, а е влязла в болница и е в режим на възстановяване. Размяната на остри реплики и някакви записи, директните обвинения нямат нищо общо с политическия процес''

В политиката влизат все по-неподготвени и незнаещи хора, твърди Аврамов. Според него у нас има „племенен тип структуриране на обществото'', което позволява на политиците ни да се самообожествяват.  Няма да е изненада, ако ДПС заедно с ГЕРБ са следващата управляваща коалиция“ – обобщава политологът

Няма лошо. Крайно време е маските да се свалят и хората да знаят кой кой е.

 

 

4.

„Руснаци в България“, ОРГАНИЗАТОРИ:

„Средствата са изцяло от доброволни дарения на руски граждани и етнически руснаци, живеещи в България“

Руски доброволци, живеещи в у нас, купиха и предадоха военна техника на „Легион Свобода на Русия", борещ се срещу путинския режим в  Русия. Техниката е закупена и модифицирана за нуждите на фронтовата линия в Украйна, където легионът води бойни действия на страната на окупираната от Кремъл държава.

Справедливостта е антоним на слепия „патриотизъм“.

 

 

 3.

Димитър ГЛАВЧЕВ, премиер и външен министър на служебното правителство:

„Скандал със Сребреница няма“

Няма, ама има. Да настояваш в последния момент да се промени позицията на България в ООН по въпроса за сръбския геноцид в Сребреница е нещо повече от скандал. И, слава богу, че Лъчезара Стоева, нашият постоянен представител в ООН, не е изпълнила указанията му (които всъщност са указания на Борисов). Сглобката Вучич-Борисов не се получи и това е една добра новина, осветлена по резонен начин от ПП-ДБ:

„Актът на Главчев не е изненадващ. Той е поредното доказателство, че ГЕРБ и ДПС са евроатлантици предимно на думи, но на практика обслужват режима на Путин, както се е случвало неведнъж в последните 15 години при строежа на тръбопроводи, подписване на газови договори и подаряването на кученца".


2.

Христо БОТЕВ:

„Свестните у нас считат за луди“

Как ли е „разчетен“ двеминутният сигнал за въздушна опасност в неделния ден в 12,00 ч.? Може би като тревожно напомняне за войната в близост до нас и призив за „неутралитет“ и мирно съжителство с всички народи по света? Или като метафора за застрашени изконни човешки добродетели и цивилизационни ценности?

Два отговора, които ще поставят разделителна линия между „лудите“ и „нормалните“.

 

 

1.

„Купуването и продаването на гласове е престъпление!“

9 юни! Поредните избори! Изключете телевизора си, спрете радиото си, не слушайте близки, познати и непознати какво, как и за кого ще гласуват. Останете насаме със себе си! В буквалния смисъл. И мислете! Мислете! Върнете се назад във времето и разсъждавайте кога сте живели сравнително добре и кога едва сте свързвали двата края. Оставете настрана личните си симпатии и антипатии. Кои и как са работили за България и за българите? Не на думи. А на дела.

И чак когато намерите обективните отговори, решете дали ще отиде до урните и за кого ще гласувате.

 

Георги К. СПАСОВ
Loading...