top10tsitati.jpg

ТОП 10

НА ЦИТАТИ ОТ СЕДМИЦАТА 17.06 – 23.06

 

10.

Цветелин НАКОВ, оператор на NOVA:

„Тази песен е дълго чакан момент и сбъдната мечта“

Младежът пуснал първата си песен на рождения си ден. „Винаги съм пял вкъщи“ – признава операторът, с което вероятно иска да ни убеди, че новото му поприще е заченато отпреди много години. А какво да кажат онези, които са пели (а колко много продължават да го правят!) под душа?

  

9.

Ана НЕТРЕБКО, оперна певица:

„Аз съм рускиня и обичам родината си, но имам много роднини и приятели в Украйна и болката и страданията, които преживява цивилното население, разбиват сърцето ми. Искам войната да приключи и хората да живеят в мир!“

Метрополитън прекрати сътрудничеството си с Нетребко, като обясни решението си с нежеланието на певицата да се откаже от „публичната си подкрепа" за Владимир Путин. По същото време Баварската държавна опера също обяви прекратяване на „съществуващите договорености" с певицата.

Оперната прима ще има своята първа среща с българската публика на 20 март 2025 година в „Арена София”. Билетите са на цени между 100 и 300 лева. Концертът е организиран от „Жокер медиа", която преди време организира изяви у нас на емблематични путинистки творци като Йосиф Кобзон и група Любе. 

Курицане птица, Болгарияне заграница. (Кокошката не е птица, България не е чужбина)

 

8.

Проф. Георги ФОТЕВ:

Защо името на най-големия ни храм не е на цар Борис I Покръстител?“

Професорът се възмущава от неглижирането на достойното ни минало за сметка на угодническото чуждопоклонство. „Името „Александър Невски" е натрапено. Лицемерие. Символ на българското робско раболепие“. И не е само това.

„Улиците и булевардите в големия център на столицата като „Аксаков“, „Гурко“, „Дондуков“, „Руски“, „Московска“ и пр. са в същата фалшива симфония. Българската нация и национална държава не са освободили себе си."

Въпросът е дали го искаме?

  

7.

ЕС:

„България успява да поддържа относително стабилни публични финанси, но това е едно от малкото положителни неща за перспективите пред страната.“

Това е ЕДИНСТВЕНОТО положително нещо за страната ни, отчетено от годишния доклад на Европейската комисия за България по изпълнението на плановете за възстановяване и устойчивост. И то се дължи на високия професионализъм на Асен Василев. Когато той е извън властта, бюджетът се връща към старата си практика – на всекиго по малко. „България изостава сериозно“– така оценява състоянието ни Докладът и при днешната политическа ситуация то едва ли ще се промени в близкото бъдеще. Отново затъваме в тресавището на Бойко-Борисовите симулации на управленски реформи; лидерът на най-токсичната партия лицемерно заявява, че този доклад много го „натъжава“, а парламентът се занимавал с „кокошкарски обиди“. Изумително е постоянството му, с което приписва всички свои навици, постъпки, намерения и словесни квалификации на опонентите си!

  

  1. Джорджа МЕЛОНИ, министър-председател на Италия:

„Ако Русия не се съгласи с условията за мирно уреждане на войната в Украйна, тя ще бъде принудена да се предаде.“

С този ултиматум Джорджа Малони акцентира своето участие в срещата на върха за мира в Швейцария. „Защитата на Украйна означава защита на системата от правила в света. Важно е да обединим всички усилия за защита на Украйна. " - коментира Мелони. Дали българският президент споделя нейните възгледи и предложения?

  

5.

Бойко БОРИСОВ, лидер на ГЕРБ:

Аз ходех на Европейските съвети, върховният главнокомандващ ходеше на срещите на НАТО"

Така Колекционерът на златни кюлчета коментира кой би трябвало да представя България на върха на НАТО във Вашингтон от 9 до 11 юли. Двамата ще играят ролите на „добрия“ и „лошия“ полицай. Единият ще апелира с тревожен апломб за „мир“ и край на войната Русия-Украйна, а другият ще го раздава като модерен евроатлантик.  Хубавото е, че каквото и да кажат и предложат, решението ще бъде взето от други.

  

4.

Йенс СТОЛТЕНБЕРГ, генерален секретар на алианса:

 „Няма да се впускам в оперативните детайли колко ядрени бойни глави трябва да бъдат в готовност и кои да бъдат на склад, но трябва да се консултираме по въпроса. Именно това и правим“

Страните от НАТО обсъждат разполагането на допълнителни ядрени оръжия, изваждайки ги от складовете и поставяйки ги в бойна готовност на фона на засилващата се заплаха от Русия и Китай. Това заявява Столтенберг и го прави открито, защото:

 „Прозрачността помага да се изпрати пряко послание, че ние, разбира се, сме ядрен съюз. Целта на НАТО е, разбира се, свят без ядрени оръжия, но докато те съществуват, ще останем ядрен съюз, защото свят, в който Русия, Китай и Северна Корея имат ядрен арсенал, а НАТО не, е по-опасен свят“.

Ако искаме мир, трябва да се готвим за война!

 

3.

Клаус ЙОХАНЕС, президент на Румъния:

„Румъния ще предостави система „Пейтриът” на Украйна.“

Това реши на свое заседание  Върховният съвет за национална отбрана на Румъния под ръководството на президента Клаус Йоханис. А ето и основанието за решението: „Като се има предвид значителното влошаване на ситуацията със сигурността в Украйна в резултат на постоянните и масирани атаки на Русия срещу цивилни граждани и гражданска инфраструктура, особено в енергийния сектор, както и регионалните последици от тази ситуация, включително върху сигурността на Румъния, в близко бъдеще координирайки се със съюзниците, членовете на съвета решиха да дарят система „Пейтриът” на Украйна”

По делата им ще ги познаете!

 

2.

Слави ТРИФОНОВ:

 „Аз се надявам и очаквам третият мандат да дойде в ИТН и тогава ние ще предложим експертно правителство, което да свърши определени и важни за страната неща за определено време. И ако мандатът дойде при нас, предлагам всички политически сили да подкрепят такова правителство, ако не искат на есен да ходим на избори. Мисля, че съм безпрекословно ясен.“

„Определени неща“ за „определено време“! Нещо като онези обнадеждили ни 800 дни на Царя. „Безпрекословно ясен“! Мъжкар отвсякъде, чиято партия успешно проваля редовни правителства и възможността за създаване на такива. Зад врата на Дългия дишат мултаците на миналото, които определят действията му.

  

1.

Акад. Николай ДЕНКОВ:

Всяко НС трябва да започва с надежда. Надежда, че ще бъде избрано правителство, което ще работи за хората и бизнеса. Надежда, че събранието ще приеме закони, които ще бъдат от полза за държавата. За съжаление с всеки следващ предсрочен цикъл от избори тази надежда бързо избледнява.“

Хора като акад. Денков ни доказаха, че може да се управлява интелигентно, честно, прозрачно, с деятелна мисъл за доброто на всички българи. Той има излъчването на хрисим и добър човек, което може да заблуди опонентите му, че могат да го пречупят и манипулират. За мен той остава образец на истински държавник, последователно отстоявал обещанията и идеите си. „Кротко“, но ясно е неговото изявление в НС: „Затова всяка политическа сила, която свали редовно правителство, без да е готова да състави ново такова, носи двойна и тройна политическа отговорност за съдбата на България".

Но стои някакси самотно сред тази сбирщина от кресливи и агресивни „народни“ представители!

 

Георги К. Спасов
Loading...