210521d.jpg

Негово високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай води тържествена литургия в църквата „Св. Св. Константин и Елена” на Празника на Пазарджик и шествието от църквата до центъра на града, където поздрави пазарджиклии по повод празника.

След благодарствената литургия той говори в словото си за властта, дадена от Господ: „Всяка власт е от Бога дадена и когато говорим по тази тема не може да не се обезпокоим от факта, безспорния факт, че днес в България Бог никому не даде властта, а това е много обезпокоително. Днес в България няма легитимна власт, защото легитимна власт е тази, която почита Бога и обича човечеството – власт христолюбива, човеколюбива. Българските политици днес не можаха да произведат власт и това е много обезпокоително. Българските политици извършиха нещо ужасно недостойно пред очите на своите избиратели, те разделиха народа и го превърнаха този измъчен, изстрадал, но христолюбив наш народ да изглежда като някакви разделени, враждуващи помежду си езически племена. Това извършиха днес те! Опасявам се, че ако българските политици не размислят и не станат христолюбиви и човеколюбиви, Бог отново няма да им даде власт!” Това заяви пловдивският митрополит и припомни управлението на император Константин, което по думите му е реализирано с Давидова кротост и с православна вяра, и отправи молбата си към Свети Константин „да помогне и в управлението на нашата държава и нашия благочестив народ”.
От трибуната митрополитът се помоли Бог да пази всички от всяко злощастие и беда, да пребъде вовеки веков град Пазарджик в благоденствие, в мир, благопреуспяване и душевно спасение”.
Дядо Николай благодари на Тодор Попов за поканата му и за уважението, което му е оказал, като е отишъл лично в митрополията да го покани. „Отвърнах на поканата му, защото го познавам като вярващ човек, който живее с живота на църквата, който не е безразличен към проблемите на този народ”. „Благодаря на всички Вас за молитвите, за доверието, за чистата вяра, с която живеете. Честит и благословен празник!”, пожела митрополит Николай от сцената на Тортата.
Loading...