top10tsitati.jpg

10.

ГАЛЕНА, певица:

„Няма да скрия, че съм особено доволна от успеха на „Жалко“, предвид че текстът и музиката са мои“

Не се изненадваме. За родните певци писането на текстове и музика се превърна в обичайна практика – и няма значение дали текстовете им съдържат някакви смислени или романтични послания. Та Галена празнувала, научаваме от жълтите вестници, своите 20 години на сцената в курорта Ибиза, където заснела своя албум Galena XX. Водещата песен в него е със заглавие „Жалко“. Странно заглавие, което прибързано би могло да схване като генерално възприемане на албума.

 

9.

Венци МИЦОВ, музикант:

„Били сте се, недобили сте се там... идете и си ударете по един шамар като мъже. В политика трябва да има хора, които работят професионално“

Това казал певецът по БНТ. Приказки „на ангро“, малко от сорта „всички са маскари“. Според него отиваме на поредни избори. Действителността му изглеждала като недоразвит сюжет на Йонеску. Всичко му се струвало абсурдно на моменти. Демонстрация на елементарни разсъждения, без никаква що-годе разумна и обективна основа, върху която да са изградени. Но щом е Венци, щом е музикант – ще го гледаме, ще го слушаме и ще се чудим: той ли нещо не е добре, или ние.

 

8.

Мария ЗАХАРОВА, говорителка на Външното министерство на Русия:

„Нашите посолства, нашите консулства са буквално затрупани с молби за издаване нли на визи, или на разрешителни за пребиваване, или за съдействие за преселване на хора, които искат да се запазят като представители и носители на традиционни ценности“

Това е част от изявлението на Захарова от 27 юни по време на правен форум в Санкт Петербург, протичащ под името „Защита на традиционните ценности - наши и чужди". Известно е, че почти всички представители на политическия и обществения елит на Русия (включително и президентът) имат любовници, разводи, извънбрачни деца, огромни богатства, натрупани от корупционни сделки – дали това спада към някоя „традиционна ценност“?

Колкото за този огромен наплив на хора, желаещи да се  преселят или пребивават в Русия, добре е да научим къде по-точно се случва това.

 

7.

Андрей СОЛДАТОВ, експерт по разузнаването:

„Русия има естествено предимство в Източна Европа, когато става въпрос за наемане на чужденци, поради дългогодишните си връзки с тези страни"

Според същия експерт тези „операции достигат безпрецедентно ниво в България и Сърбия, както поради факта, че в тези страни има силни организирани престъпни групи, така и поради високото ниво на политическа подкрепа за Русия там".

Да сме чували напоследък за разкрити руски шпиони у нас? Вместо това шефът на „Военно разузнаване“ дал Стоян Михалев от ПП-ДБ на прокуратурата, същият шеф, „който каза, че няма да има нападение на Русия над Украйна. Същият, който след това каза, че няма да има мащабна бежанска вълна... Точно той се занимава в момента с политически репресии".

Както често се случва у нас, виновен е онзи, който казва истината – и нима тя може да бъде отречена: „Когато ГЕРБ и ДПС губят избори, единственото решение, което те намират е по другия начин - да отстранят победителите в тези избори, т.е. кандидатите, които ние сме излъчили във всяка една позиция да бъдат отстранени с това, което те държат - съдът, прокуратурата, т.е. техните силови инструменти".

СЪДЪТ И ПРОКУРАТУРАТА – техните силови инструменти!

И е така от много години!

 

6.

Жозеп БОРЕЛ, ръководител на Евродипломацията:

„Предложихме на Унгария: вашите пари няма да бъдат използвани по никакъв начин за подкрепа на Украйна. Не само за оръжия, но и за други цели".

Условието е в замяна Будапеща да увери страните от ЕС, че няма да налага вето върху решенията за Украйна. Унгарските власти са отхвърлили това предложение. Ето защо Европейският съюз разработил механизъм, който ще му позволи да заобикаля ветото на Унгария върху закупуването на оръжие за Киев за сметка на приходите от замразените руски активи.  „Механизмът за заобикаляне на ветото ще бъде сложен, като всяко правно решение, но работещ"- казва Борел. Крайно време е Орбан да реши дали страната му желае да е член на ЕС и НАТО и да е в хармония с техните решения. Иначе, ако сега ЕС, го „заобикаля“, може да дойде времето, когато просто няма да го питат.

 

5.

Йенс СТОЛТЕНБЕРГ:

„Пожелавам му успех, оставям НАТО в добри ръце“

Това е пожеланието на досегашния дългогодишен ръководител на алианса към наследника му Марк Рюте, който ще поеме поста от 1 октомври съгласно решение на Северноатлантическия съвет.

Ще успее. Защото демокрацията непрекъснато се самообновява и саморегулира – и с кадри, и с политики (за сметка на авторитарни държави). Тази предвидимост на действията ни обещава сигурност в бъдещето.

 

4.

Бойко БОРИСОВ, лидер на ГЕРБ:

„Няма основание за заплахи освен подкрепата за Украйна“

Обучени и скъпо струващи ни снайперисти охраняват дома на Борисов. Понеже много помагал на Украйна, имало опасност за живота му! Обществената реакция е същата както когато дебелият футболист от „Бистришки тигри“ бие с все сила дузпа и топката профучава високо над напречната греда: скрит, сподавен кикот!

 

3.

Васил ТЕРЗИЕВ, кмет на София:

„Имам усещането за нови кметски избори в София“

Искрено огорчен е кметът на столицата от разпореждането на МВР да се преустанови новата организация на движение около НДК. Когато милиционерите изискват от кмета, който би трябвало да е и техен шеф, да изпълнява някакви техни разпоредби, значи има нещо сбъркано. Да не би областните шефове на МВР да са избирани от нас? Кой ги е натоварил с правомощия да саботират всички опити за полезни промени? Очевидно това е по-скоро политическа атака, отколкото съображения за сигурност на движението. Не случайно на брифинг в парламента Лена Бориславова обяви, че „от месеци се води поголовна война срещу всички демократично избрани кандидати на ПП-ДБ.“

„Дълбоката държава“ не може да прости на представителите на ПП-ДБ, че не просто искат, а реално доказаха, че може да се управлява честно, прозрачно, в полза на всички българи.

 

2.

Велизар ШАЛАМАНОВ, бивш министър на отбраната:

„Президентът трябваше съвсем ясно да посочи с какво точно не е съгласен. Влизаме в хипотеза, в която Радев отказва да изпълнява конституционните си задължения и да защитава позицията на страната"

„Разкрачената“ позиция на президента Радев е не само смущаваща, но и определено недостойна за него и страната ни. Докато той шикалкави за помощта за Украйна, в съседна Румъния ще бъде разположена най-голямата база на НАТО, която  ще разполага с нови писти за излитане и кацане, оръжейни платформи, хангари за военни самолети, а също така модерни казарми и полигони. Това ще бъде истински военен град, защото се предвижда да има училища, болници, детски градини и магазини. Базата се намира само на 20 км от брега на Черно море, на 300 км от Одеса и на 400 км от пристанището Севастопол в окупирания от Русия Крим.

 

 

1.

Румен РАДЕВ, президент на България:

„Сега ще кажат, че си подаваме топката“

Така реагира президентът на думите на Тошко Йорданов от ИТК, че имало и „трети вариант“ – президентска република. А „пасовете“ между Радев и ИТК не са от днес. Идеята, която все повече набира популярност, е чрез уморителните (а и омерзителни) предсрочни избори да изтощат волята и вярата на избирателите за видими, реални промени в живота им и накрая сами да поискат радикална промяна на политическата картина у нас – и тогава ИТН ще спретнат един референдум за президентска република с вероятност и да успее. Така че парламентарната ни република е наистина под въпрос.

 

Благодаря на ПА медия за публикацията на поредицата  Цитатите. Пожелавам на читателите ѝ щастливо лято!

 

Георги К. Спасов

 

 

 

 

 

 
Loading...