farmats_protest20240703.jpg

Анжела Мизова подаде предизвестие за преустановяване на работа с НЗОК

 

Фармацевтите от Пазарджик протестираха днес пред сградата на РЗОК с двучасово преустановяване на работата с касата, а зам.-председателят на Българския фармацевтичен съюз Анжела Мизова входира предизвестие, че преустановява работата си с касата. През следващите дни местните фармацевтични организации ще предприемат различни действия, за да изразят протеста си срещу измененията на Наредба 4, предложени от Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса.

Angela Mizovat20240703

Направени са чисто административни промени по средата на бюджетната година. За тези промени не е предвиден бюджет“, това заяви пред медиите Анжела Мизова и даде подробности по темата:

На 1 април цялата „кардиология“ стана на 100% платена, това означава, че аптеките нямат право на надценка и ние работим тези рецепти на нула. За компенсация на този труд получаваме такса. Въпросната такса е отделно перо в бюджета на НЗОК. Това перо не е сметнато с тази кардиология – това са  най-масовите лекарства – на много пациенти се изписват. Очакването беше, че перо „Такси“ ще свърши, което се и случи.

Ръководството на НЗОК ни покани преди дни на среща с предложение как да бъде решен този проблем. Обясниха ни как на 31 май целият бюджет за годината за „Такси“ е свършил, като големият преразход идва от 1 април нататък с перото „кардиология“. Тяхното предложение беше да се намали броят рецепти и всички рецепти за един човек да се изписват на една рецепта, за да се плаща само една такса. Това обаче нас не ни устройва. Ако сега за 2-3 лекарства сме получавали 5 лева, от тук нататък те могат да бъдат и 10 – пак срещу 5 лева. Това обаче не обезпечава дейността ни. Ние пак ще работим толкова, нито ще плащаме по-малки разходи за дейността си или по-малки заплати на работещите. Идеята е да получаваме по-малък приход. В момента 80 %  от стойността на лекарства към касата ги работим без надценка,  т.е. разчитаме на таксата. А сега се посяга върху нея. Няма как да издържим – и да искаме, не можем. Затова им беше обяснено, че трябва да си потърсят друг механизъм, с който да си решат въпросния бюджетен недостиг. Най-логично би било да се направи актуализация на бюджета в това перо.

Ние не можем да поемем социалната функция на държавата. Ние сме малки търговски предприятия и трябва да се издържаме по финансова логика, а такава липсва. Дали показно ще си прекратим в момента договорите или след три месеца ще установим, че не можем да издържаме и ще затворим, резултатът ще е един и същ. И ако в града пациентите имат повече избор на аптеки, в селата е само една и тя неминуемо ще затвори и пациентите ще са ощетени“.

Местната фармацевтична структура започна протестите си днес с двучасово прекратяване на работата с здравната каса, но в следващите дни се очакват и други протестни действия. Фармацевтите обясниха, че предвидените от министерството и касата промени ще доведат до затруднено обслужване на пациентите и до сигурен фалит на аптеките, особено в малките населени места, където се изпълняват основно рецепти по каса.


farmats_protest20250703.jpg


Loading...