den_na_sposobnostite.jpg

Тази година инициативата Дни на способностите ще се проведе в 17 града у нас в периода от 28 май до 1 юни. Родители, близки , професионалисти и организациите, работещи в подкрепа на хора с интелектуални затруднения се присъединяват към искането за отмяна на запрещението в България.

В Пазарджик събитието е организирано от сдружение „Егида“ и включва трудови, спортни и арт занимания, чрез които ще се покажат възможностите и постиженията на деца и младежи с увреждания. Проявите са планирани за 28 май - от 10.00ч- 14.30ч. в парк остров „Свобода“ и приключат с флашмоб от народни танци.


„Повече от 8 години водим борбата за отмяна на запрещението и въвеждането на система от мерки за подкрепа и защита на хората с интелектуални и психично-здравни затруднения. Тази борба се води от хората с увреждания – които сами се застъпват за правата си, заедно с родители, близки, професионалистите и организациите, които ги подкрепяме”, заяви Златка Грудева от „Егида”.
.
Дни на способностите 2021 са част от кампанията „Родени готови” - в нея деца и младежи с интелектуални затруднения показват мечтите си в израз на желанието им да бъдат приемани като хора, които имат нужда от подкрепа, а не от ограничения, и канят всеки да се присъедини към борбата за отмяна на запрещението у нас чрез онлайн петиция.

Освен в Пазарджик събитията ще се случват в градовете Банско, Бобов дол, Варна, Видин, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Плевен, Пловдив, Пордим, Разлог, Русе, Силистра, София, Тетевен.
Loading...