str2021200205307.jpg

Първото издание на Фестивал на туризма и етеричните култури в Стрелча премина при голям интерес от страна на жителите и гостите на града. Организирана беше Местна туристическа борса, на която туристическият бранш представи възможностите за почивка в Стрелча. Имаше и атракции като дегустация на сладко от рози и гюлова ракия.

В обособените "Алея на ароматите" и "Алея на занаятите" участваха производители на козметични етерични продукти и занаятчийски изделия от цялата страна.

Показан беше и ритуалът по събиране на розовия цвят, като всички желаещи можеха да посетят "Старата розоварна" на фирма " Катеко" ЕООД.

В обръщението си към жителите и гостите кметът на общината инж. Георги Павлов заяви, че въпреки трудностите за запазване на розопроизводството Стрелча ще продължи напред, защото има богат ресурс за развитие на туризма и производството на етерични култури.

Общинска администрация и Общинския съвет подкрепиха справедливите искания на розопроизводителите от чието име г-жа Цветана Кунчева прочете декларация, която ще бъде изпратена до служебното правителство. Розопроизводители от цялата страна в продължение на седмица протестират срещу много ниските изкупни цени за розовия цвят.

В концертната програма на фестивала участваха самодейните състави към НЧ " Просвещение-1871" - Певчески хор " Родолюбие", Певческа група " Стрелица", Певческа група "Роден край", Танцова формация " Усмивки" и гостуващите музиканти от оркестър "Пловдив" със солистка Цонка Нанова и формация " Наздравица". Организатори на фестивала, провел се през уикенда, бяха Община Стрелча, Туристически информационен център, НЧ "Просвещение-1871" и Исторически музей - Стрелча.


str2021200205307a.jpg


Loading...