nu_otets_paisii20210524.jpg

Учениците от 2А клас от НУ „Отец Паисий“, гр. Пазарджик са носителите на приза „Клас на месеца“ за май в конкурса на МКБППМН към Община Пазарджик. За техните инициативи, свързани с търсенето на добро във всичките му форми заслужено получиха грамота и плакет от кмета на Община Пазарджик г-н Тодор Попов. Те бяха връчени от госпожа Гергана Табакова – директор на дирекция „Образование и култура“.

Водени от своя учител Гергана Фиданова–Комсийска те се включиха в проекта на клуб „Космическа поща“ в най-големия детски научен център „Музейко“ в град София. Децата нарисуваха картички с послания за добро, мир и приятелство. Клубът ще ги изстреля в Космоса и ще ги върне обратно на Земята - на борда на ракетaта „Ню Шепърд“ на компанията „Блу Ориджин“, след което учениците ще получат картичките си с печат “Flown to Space” („Летял в Космоса“).


В седмицата, посветена на Апостола на свободата, второкласниците участваха в открит урок - рецитираха стихове за Левски, рисуваха портрета му, писаха съчинения за него, правиха книжки, посветени на живота и делото му. В такива уроци учениците научават за своя род и родина и най-вече разбират цената на свободата, разбират, че доброто дело в живота на човек може да определи съдбата на цял народ.
Учениците от 2А клас рисуваха доброто в Национален конкурс. С четки и боички малките художници представиха един по-добър и красив свят в своите картини в Националния конкурс за детска рисунка „Детство мое, реално и вълшебно“, включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на МОН за учебната 2020/2021 г.


Засадиха иглолистно дръвче в двора на катедралната църква „Света Богородица“ по повод Международния ден на семейството заедно с архиерейския наместник за Пазарджишка духовна околия отец Боян Кочев и родители. Събитието насърчава към обединяване, към правене но добро, повишава информираността на децата в училище за важността не само на дърветата и горите в световен мащаб, но и важността на семейството.


Отбелязаха Световния ден на книгата с урок „Пътешествие в света на книгите и доброто“. Инициативата е по НП „Съвременна образователна среда“, Модул „Библиотеките като образователна среда“, по която програма училището има спечелен проект. Децата представиха кратки драматизации по текст на детски книжки: „Верният приятел“ на Оскар Уайлд, „Мързеливата снаха“ – българска народна приказка, „Пинокио“ по Карло Колоди, „Приключенията на Ян Бибиян“ от Елин Пелин, „Алиса в страната на чудесата“ и много други. С костюми на герои по тези произведения малките артисти представиха интересни моменти от детските книжки. Търсиха доброто в литературата – родолюбие, приятелство, човеколюбие, постоянство, любов и приятелство – все качества, които ние хората търсим и към които се стремим и ценим.
Loading...