lions20210707a.jpg

1000 училищни сестри ще бъдат обучени да оказват адекватна помощ на деца с диабет тип 1

Пазарджик е един от градовете, през които преминава Националния поход срещу диабета. Днес участниците в него бяха в центъра на града – пред Регионалния исторически музей, където в атрактивно надуваемо иглу се провеждаха изследвания за кръвна захар и всеки минувач можеше не само да си направи такова изследване, но и да получи ценна информация за това заболяване, начините за лечението му и поддържане на нормален начин на живот.
Фокусът на целия ни проект е върху децата с диабет тип 1 които са на инсулин, заяви Асен Асенов – президент на Лайънс клуб Видин за мандат 2020-2021. Видинската организация е инициатор за този проект, който има подкрепа по места на Лайънс клубовете. Дамският Лайънс клуб в Пазарджик днес подпомогна дейността и информираността относно целите и предстоящите мероприятия по проекта. Дамите от Лайънс посрещната участниците във велопохода, който е само една част от целия проект и цели да популяризира идеята и проекта и та да станат достъпни за повече хора.

„В момента в ход вече е и обучението на 1000 диабетни сестри – те са от училищното здравеопазване. Аз самият не бях информиран достатъчно, мои приятели имат диабет и винаги съм си мислил, че в определен час те си приемат инсулина и всичко е ок, но това съвсем не е така – повишаването на кръвната захар е мигновено и до 14 минути може да убие човек. Целта на обученията на медицинските сестри е да бъдат подготвени да реагират адекватно в такива случаи. Заедно с обучението на сестрите може да бъдат обучени и родители, тъй като обикновено един от родителите на такива деца не ходи на работа, тъй като грижата е ежечасна”, подчерта Асен Асенов.

През септември предстои да се проведат два лагера с деца на инсулин и с техните родители. Лагерите ще бъдат в Белоградчишкия Балкан, където освен че природата благоприятно ще повлияе на децата, там те ще получат и практически умения. „Огромна част от децата използват класическия метод за измерване на кръвната захар с глюкомер, а сега има съвременни апарати, които са прикрепени към детето, автоматично отчитат и алармират. Надяваме се, че те скоро ще бъдат реинбурсирани от Националната здравна каса”, каза още Асен Асенов.

По проекта предстои да бъде изготвен специален интернет сайт, където всяка обучена медсестра ще има свой акаунт, за да получава съвременна информация и сестрите помежду си да комуникират и обменят опит. Асен Асенов благодари на общините, университетските болници и Асоциацията на българските ендокринолози, които подпомагат реализацията на проекта и обученията на деца, родители и медицински сестри.


lions20210707.jpg
lions20210707b.jpg


Loading...