d_r_antoaneta_tomova.jpg

Д-р Антоанета Томова, специалист-онколог в КОЦ-Пловдив и нейната пациентка Ваня Трифонова станаха герои в националната кампания „За рака – с надежда“ на Института за здравно образование. Тя представя кратки филми за вдъхновяващата връзка между лекар и пациент в борбата им с рака, вярата и надеждата в медицинските открития. Пилотният първи филм от кампанията е заснет в Пловдив. Припомняме, че д-р Томова е консултирала много пациенти в Пазарджик - тя е чест гост специалист в Онкоцентъра (ЦСРИ на лица с онкологични заболявания).

Пациентката на д-р Томова -  Ваня Трифонова, работи като експерт в район „Северен“. Никой не може да й даде годините, на които е. Ракът влиза в живота й преди 15 години. Минава през целия курс на лечение – операция, лъчетерапия, химиотерапия. Приема за своя мисия да подкрепя, информира и окуражава жените, които тепърва се сблъскват с диагнозата. „Страх. Страх за децата ми, които вече макар и пораснали и самостоятелни, как ще се справят без мен и за съпруга ми, с който никога не се бяхме разделяли. Това „без мен“ ме ужасяваше. Това беше най-силната емоция, когато аз се сблъсках с рака“, спомня си Ваня.

Тя има възможност да се лекува в чужбина, но избира Пловдив. „Това е състезание с времето. Не е добре да търсиш вариант извън страната, когато тук имаме толкова добри специалисти. Процесът на лечението не е само операцията. Следват терапиите, наблюдението, когато влезеш в ремисия. Никога не съм търсила лъскава клиника или хотелски условия, избрах лекарите, които прекрасно се справиха със заболяването ми и все още ме проследяват на всеки шест месеца, къде другаде ще го намеря?“, добавя тя.

Една от тези съдбовни срещи е с д-р Антоанета Томова, специалист по медицинска онкология, началник на химиотерапевтично отделение в КОЦ-Пловдив. Тя става не само неин лекуващ лекар, а житейски спътник, изповедник и съветник по всички въпроси, които вълнуват една жена – хранене, дишане, движение, козметика, практики и техники за себепознание и себепомощ. Д-р Томова признава, че често изписва на рецептите си заглавия на книги, които ще помогнат на пациентите й по-бързо да се справят със страха и шока от диагнозата.

„Ваня можеше да избере Турция, да избере Германия, но тя избра нас. Довери ни се изцяло и аз я убедих, че в лицето на целия мултидисциплинарен екип в болницата тя има гаранция, че всичко ще бъде направено по правилата на най-добрите практики в онкологията. Ние имаме целия панел от лекарства, с които нормалните страни разполагат, пациентите ги получават по Здравна каса“, казва д-р Томова.

Следвайки съветите, Ваня преминава леко през химиотерапията. А вече има и алтернативи, които заменят химиотерапията и се използват в КОЦ- Пловдив, има и начини да се съхрани косата на пациента, той да не се чувства неразположен, да не се променя ежедневието му. „Ако не вярвах, че ракът се лекува, нямаше да работя това. Много бърз е темпът на развитие в онкологията, мисля, че няма друга медицинска област, в която да е толкова голям прогрес за толкова кратко време и аз съм възхитена и вдъхновена, защото те дават много по-голям шанс за нашите пациенти, дават надежда за тях“, споделя д-р Томова.

Вижте историята във видеото: https://youtu.be/5xcBocoWGzo
Loading...