detsa_tambura.jpg

 България е страна с хилядолетна култура, която гордо пазим и обогатяваме до ден-днешен. Важна част от българската култура са народната музика, народната песен и танци, знанието и уменията за които се предават от поколение на поколение.

 

За изпълнението на българска народна музика се използват типични инструменти като  кавал, гайда, гъдулка, както и тамбурата - един характерен за региона на Велинград музикален инструмент. Със задачата да бъде възстановена една прекъсната традиция и да се създаде музикална школа по тамбура, се заема Образцово народно читалище “Св. Св. Кирил и Методий 1905”, Велинград. През цялата си над стогодишна история читалището е вярно на своята културно-просветна и народополезна мисия и е  място за среща между поколенията, поддържащи жив българския дух във времето.

 

Така естествено се ражда идеята да бъде възродена една съществувала в миналото детска група по тамбура. От читалището разработват проекта “Тамбури дрънкат” и през 2018 г. получават подкрепата на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България  “Ти и Lidl за по-добър живот”, осъществявана съвместно с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

 

“Българската тамбура е автентичен струнен музикален инструмент, нарича се “булгария” и е единственият инструмент в човешката история, който носи етнонима на един народ. Тя е материален триизмерен образ на древния български символ ипсилон с две хасти (ıYı)”, разказва Мария Чорбаджиева, председател на читалището. Въпреки че Велинград е в Родопите, там не се слуша кабагайдата, а се чува мелодията на тамбурата, пренесена от преселниците, които са дошли от Разлошко и Неврокопско. В града е силна отколешната традиция младежите да се учат да свирят на този инструмент, като обучението е от по-възрастните към по-младите.

 

Проектът “Тамбури дрънкат” не само възражда традицията, но и я развива с идеята професионални музикални педагози да обучават децата. За преподавател по тамбура от читалището успяват да привлекат д-р Петьо Кръстев от БАН, разработват тематични планове за подготовка, включващи теория на музиката, солфеж и практическа част, закупуват 20 нотни папки за начално обучение и изработват две нови тамбури.

 

По традиция самият инструмент се предава в семейството. Едно от най-запалените деца в групата свири на тамбурата на прадядо си и е четвърто поколение тамбурджия. “Ако не беше тамбурашката група, то щеше да се научи да свири по слух, но сега се обучава от музикални педагози”, обяснява Мария.

 

Сформирането на самата група става възможно, след като от читалището организират срещи и провеждат открити уроци в училищата, за да запознаят децата с местния бит, творчество и традиции и за да провокират интереса им към народната музика. Представят им тамбурата като местен музикален инструмент, демонстрират им как се свири и спечелват 15 ентусиазирани последователи. Формират две групи млади тамбурджийчета, които само след 10 месеца обучение изнасят концерт и  показват какво могат и какво са научили.Проектът приключва, но и днес най-запалените от тях продължават с желание и хъс да идват в читалището, да учат тамбура и да подобряват уменията си.

 

“Устойчивостта на проекта идва от самата общност. Лидл ни повярва, че това е начинът да запазим нещо много старо - част от родовата ни памет. Тамбурата разказва историята на рода, пренася духа, предавал се е от дядо на внук, от баща на син”, казва Мария. “Тамбурджиите и в миналото, и  сега се ползват с особена почит и уважение, тъй като без звука на тамбурата празникът е като хляб без сол.” Инструментът е свързан повече с традициите и миналото, така че проектът е цяло  постижение в съвременния технологичен свят, убедена е тя. “Запалихме у децата любовта към народното творчество и изкуство. За нас е  безценна подкрепата на “Ти и Lidl за по-добър живот” - в правилния момент тя се оказа  жизненоважна, за да остане и занапред във времето една местна инициатива.”

„Ти и Lidl за по-добър живот“ е най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България, която компанията стартира през 2017 г., и има за цел да помага на хората в различните региони от страната да водят по-качествен и пълноценен начин на живот, като подкрепя проекти в три ключови области: образование, култура и историческо наследство и околна среда.

Снимки: Образцово народно читалище “Св. Св. Кирил и Методий 1905”, Велинград


detsa_tambura2.jpg


Loading...