gen_brok_otkr.jpg

Посланикът на Руската федерация в България Н. Пр. Елеонора Митрофанова беше официален гост на откриването на паметника на ген. Брок в Пазарджик. С огромно вълнение г-жа Митрофанова отправи своята благодарност към кмета на Пазарджик Тодор Попов, към инициатора и основен изпълнител инж. Георги Делчев, към скулптура Спас Киричев и към всички жители на Пазарджик.

„Много е важно, че събитията от тези години - славният подвиг на руските войници и българските опълченци, не са оставени в миналото, а дълбоко се почитат, както в Русия, така и в България, ярко потвърждение на което се явява откриването на новия монумент на героя освободител” – заяви в словото си Н. Пр. Елеонора Митрофанова и продължи:

„Винаги се стремя да участвам в тържества във връзка с Освободителната война, защото дълбоко съм убедена, че краят на Османското иго е било наше общо дело, наша обща победа. Българските градове и села си предават един на друг тази героична щафета, която по-добре от думите доказва, че Русия никога не е била заплаха за България, а е била гарант за свободата и суверенното право на българите самостоятелно да се разпореждат със съдбата си”.

Заедно със заместник-кмета Петър Петров Н. Пр. Елеонора Митрофанова официално откри паметника на генерала освободител на Пазарджик – ген. Николай Брок.
Loading...