georgi_mashev_800.jpg
На 10 август, преди 75 г., приключва земния път на големия пазарджишки художник Георги Машев. Ненавършил 60 години...

За последните мигове на твореца четем в спомена, който ни е завещал друг известен художник от Пазарджик – Георги Герасимов:
Georgi Mashev Image001 „Напоследък, като болен в Александровската болница, той казваше: „Искам да изразя човешката треска, трябва да се работи, а с тази моя болест... Герасимов, не казвай на моите сестри, че преди малко идва лекарят и констатира пукване на язвата.“ И до последния момент той не говори нищо за себе си, а ме разпитваше какво рисувам и що възнамерявам да правя в бъдеще и то с такова голямо спокойствие. Като че ли след няколко часа няма да последва смъртта. Такъв беше Георги Машев, който със свойствената си човечна усмивка, макар че в този миг заплаща с цената на живота си, с безобиден сарказъм и тиха усмивка се подигра на смъртта.
Големите хора не мислят за себе си, а мислят за другите чрез творчеството си. За отлика от обикновения човек те притежават и това свойство дори в най-критичният момент на живота си да се абстрахират и освобождават от личното. И в своето самоунищожение да израстнат като стожери на българската култура.
Няма да изреждам работите му като карикатурист и...
XII/46 г.“
Георги Машев е роден на 1 ян. 1887 г. в град Пазарджик в семейството на възрожденския учител и участник в Априлското въстание Петко Машев.
Учи живопис при проф. Петко Клисуров в Държавното рисувално училище (дн. НХА), София, през 1906-1907 г. През 1907-1908 г. заминава за Петербург. Завръща се в България и една година следва право в София. По-късно заминава за Брюксел, където учи в Художествената академия при проф. Едмонд Ришар, 1910-1911 г. През 1912 г. завършва Художествено индустриално училище – София при проф. Иван Мърквичка. През Първата световна война (1915-1918) е военен художник в Конната дивизия на Българската армия. През 1929-1939 г. е художник в Министерството на народната просвета (МНП). В приятелски връзки е с поети, писатели, културни дейци – Константин Константинов, Димчо Дебелянов, Христо Ясенов, Димитър Подвързачов, Николай Лилиев и други. Под псевдонимите Машока и Чарни сътрудничи на вестниците: „Оса“, „Българан“, „Ден“, „Барабан“, „Камбана“, „Смях“, „Балканска трибуна“ и др. с карикатури против режима на Фердинанд. Рисува голям гротесков цикъл „Земен рай“, посветен на Адам и Ева, Грехопадението и последствията от това - 1927 г. Създава батални и исторически композиции, 1940-1943 г. Първата си самостоятелна изложба представя в София през 1915 г. Редица негови изложби са организирани в различни градове на страната. През 1930 г. работи в Париж и през 1931 г. излага в Есенния салон картината „Дамски портрет“. По покана на Съюза на френските хумористи участва същата година и в „Изложбата на 100-те“ с цикъла „Адам и Ева“.
Творби на Георги Машев, откупени или подарени, се намират в ХГ „Станислав Доспевски“ - Пазарджик, Художествена галерия – Пловдив, Националната художествена галерия – София, някои музеи в София, Копривщица, Казанлък, Министерство на народната просвета, в частни колекции в Пазарджик, Пловдив, София, Русе, Русия, Италия, Германия, Норвегия, САЩ и Япония.

Georgi Mashev Image003
Георги Машев като студент. София. 1907 г.

Georgi Mashev Image005
Пощенска картичка с отпечатана карикатура
"Съюзниците: Трай Месечко, без рога по-хубав ще бъдеш!"
на художника Георги Машев. [1914 г.]

Георги Машев е художник с ярко присъствие в културния живот през 20-те – 40-те години на ХХ век. Неговите творби са белязани с приказно-фолклорни, историко-философски и насмешливо-сатирични персонажи и сюжети.
През 1968 г. посмъртно е провъзгласен за Почетен гражданин на град Пазарджик.

Документите за личните фондове на художниците Георги Машев и Георги Герасимов са постъпили като дарения в Държавен архив – Пазарджик.


Ненка Иванова
Държавен архив – Пазарджик
Loading...