RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Парите за обучението в подготвителен клас не стигат. Нужен е „приемен учител“, смятат от синдикат „Образование“

Синдикат  „Образование“ към КТ „Подкрепа“ оповести резултатите от  национално проучване, според което необхванатите деца в подготвителна възраст - 5- и 6-годишни, са около 20%. Учебните  заведения не разполагат с ефективни  лостове за привличане и задържани на проблемните деца от малцинства или социално слабите семейства.      
Министерския  правилник и училищните правилници не предвиждат достатъчно категорични  санкции срещу родители, които  не осигуряват присъствие на  децата си в учебните звена. Детските градини и училищата нямат право да налагат парични глоби, а общините и държавата не са никак стриктни в тази си отговорност – безкрайно нисък е процентът на глобени родители за неприсъствие в училище, са установили от образователния синдикат.
Предложението на синдикалистите е да се криминализира системното неосигуряване на присъствието на дете или ученик в училище и  семейството да понесе своята отговорност.
Освен това синдикатът смята, че стандартът  за дете в подготвителна група  трябва да се вдигне с 30 %, за да се осигури  ефективно привличане, възпитание и подготовка на децата за училище.
Средствата  за целодневно образование не стигат за оптималното въвеждане на целодневната организация и освен осигурените средства по министерското постановление, директорите на училища пренасочват средства от делегираните бюджети, което ощетява учениците от другите етапи.
Синдикат  „Образование“ приветства въвеждането  на длъжността „приемен учител“ , който  да „помага“ на класния ръководител, включително и при  комуникацията с родителите, да посещава учениците в къщи, да определя и работи с учениците в риск, да предприема действия за ограничаване на ранните бракове при учениците от ромски етнос, да осигурява провеждане на обществено полезен труд. Но основната роля на „приемния учител“ трябва да бъде мотивиране на родителите за участие в училищния живот. По разчети на Синдикат „Образование“ за стартиране на длъжността „приемен учител“ ще е необходимо финансиране от не по малко от 8 милиона лева.
От синдикат  „Образование“ заявиха, че очакват Националната кампания „Участвам и променям“ да оформи новият учебен предмет „Гражданско образование“ което съществува в образователните системи на държавите в ЕС. В България досега предметът „Гражданско образование“ се пропуска от учебната програма, което е фундаментален пропуск на системата. 


Тази страница е видяна: 643

 Публикувано от: pamedia на понеделник 09 януари 2012 - 10:28:54

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
1500 лева заплата за учител от септември и 2000 лева за директор иска Синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа"
Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ за очаквания „Закон за училищното образование и предучилищно възпитание“
Синдикат „Образование“ настоява предметът Гражданско образование да е задължителен
Синдикат „Образование“ за ограничаването на вариантите за учебници до един
Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа” е против закриване на училища
Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“: За агресията и партньорството в учебните институции
Кунева да удължи ученическата ваканция до 9 януари в цялата страна, предлагат от Синдикат „Образование“ към КТ Подкрепа“
Бойка Маринска във Ветрен: Ще настояваме парите за образование да бъдат с 1 милиард повече
Бойка Маринска обеща от РБ да продължат усилията за увеличаване на парите за българското образование
Бойка Маринска: Парите за образование ще следват детето, независимо от вида училище

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.6121 сек., 0.5327 от тях за заявки.