pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Гр. Паликаров: Оркестърът ни е изключение, а не даденост. Благодарение на общината той е единственият в страната
pamedia , вторник 10 януари 2012 - 17:38:10 // коментари: 0


Григор ПаликаровОбщински симфоничен оркестър в Република България през 2012 година. Има ли такова животно някъде в България, освен в Пазарджик? Този въпрос зададе днес на журналистите главният художествен ръководител и диригент на Симфонично-оперетно дружество "М-ро Г. Атанасов" Григор Паликаров и сам даде отговор на въпроса:
"Невероятно богатство за града е, че тук има пълноценно действащ симфоничен оркестър. В Сливен, например, това не е пълно действащ оркестър. Това е като кола, която работи на два цилиндъра, без един 
фар, без чистачки... да, може да се движи на собствен ход, но по-вероятно е да не се движи, но така или иначе това е една агония, която рано или късно ще свърши. Хасково- още по-зле, още по-малък състав. Разград – трагедия... това не са симфонични оркестри, а остатъци от симфонични оркестри. Това е една трагедия.
Нека се сравним и с държавните оркестри, така наречените симфониети след реформата, която мина преди две години. Враца, Видин – осакатени! Точната дума е осакатени състави, които не могат да направят концерт без поне 15 души попълнение.
В тези тежки години аз съм изключително благодарен на община Пазарджик и на кмета г-н Попов, че той прави необходимото и в момента имаме един уникален случай в България. Това е едно изключение и много се надявам да не посегнем на него - на това богатство, което е симфоничният оркестър, да, неголям симфоничен оркестър, но все пак пълноценен, добре балансиран, с горе-долу подходящи хора на подходящите места“.
Григор Паликаров беше гост на пресконференцията на кмета Тодор Попов по повод предстоящите Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов“. Той сподели, че се надява бизнесът да подкрепи усилията на община Пазарджик, която основно издържа оркестъра. „Щастлив съм, че имам подкрепата на кмета и на общината, без нея нищо не би било възможно“, заяви още маестрото.
„Нека вашите читатели знаят, че силните концерти на оркестъра не са само по време на фестивала. И нека не става така, че този оркестър да бъде търсен от цяла България, а местните хора да го приемат като даденост. Не, това не е даденост. Това е изключително ценно събитие за града – присъствието на този оркестър в концертната зала. Нека читателите си дадат сметка, че имат нещо изключително в града си, което не е даденост, особено в България, напротив, това е едно хубаво изключение“. 


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1131Време за изпълнение: 0.5256 сек., 0.4458 от тях за заявки.