pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Фирми около "Винпром-Пещера" натрупали компенсаторки, срещу тях ще се продава държавна земя
pamedia , сряда 22 август 2012 - 12:22:41 // коментари: 0


Група фирми около "Винпром Пещера" през последните месеци усилено са изкупували компенсаторни инструменти като към момента са натрупали пакет от 37 млн. лв., съобщава "Капитал daily", цитиран от "Дневник".

В същото време преди ден Министерството на земеделието и храните обяви, че ще бъдат предложени за продажба 154 хил. Дка държавни земи срещу тъкмо такива инструменти.

Последният такъв търг е бил през 2005 година.

Това е най-голямата продажба на държавна земя от седем години насам. За последните 12 години, откогато е възможно държавни земи да се купуват с компенсаторки, са продадени общо 200 хил. дка земя. Предварителан информация, че такъв търг се готви не е имало в публичното пространство.
Обяснението на земеделското министерство, е че се изпълнява обявена през 2010 г. антикризисна мярка. Тогава обаче беше обьявено, че това ще става срещу пари, а само 10% от площите – срещу компенсаторни инструменти.

През последните девет месеца на Българска фондова борса са изтъргувани над половината налични компенсаторки. В последния си брой в. "Капитал" съобщи, че по информация от три независими източника основните купувачи на книжата са собствениците на "Винпром Пещера" чрез различни свързани лица. За около девет месеца те са се сдобили с книжа за около 37 млн. лв. Номинал, който е около половината налични на пазара въобще. Това би позволило покупка на земи за тази сума при реално платени едва около 15 млн. лв. Ако средната цена на декар при бъдещия търг е например 300 лв., срещу 37 млн. номинал могат да се придобият поне 120 хил. дка.

За това време цената на боновете се е увеличи 3-4 пъти от около 20-30 ст. до 80 ст. преди няколко дни. Във вторнки, когато стана известно колко земи ще се продават, компенсаторките поскъпнаха със 17 на сто до средно 0.72 лв. за брой и общо изтъргувани около 740 хил. броя.

Според някои източници активен купувач миналата есен е бил и банкерът Цветан Василев, който чрез свързани лица също има интерес в сектора като основен акционер на друг голям собственик на земя - "Агро финанс" АДСИЦ. Впоследствие обаче банкерът охладил интереса си към книжата заради останалите му инвестиционни проекти, смятат някои източници.

Областите, в които ще се продават най-много земи, са Видин, Кърджали, Варна и Бургас, показва информация на вестника.
Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 582Време за изпълнение: 0.3844 сек., 0.3408 от тях за заявки.