RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Фирми около "Винпром-Пещера" натрупали компенсаторки, срещу тях ще се продава държавна земя

Група фирми около "Винпром Пещера" през последните месеци усилено са изкупували компенсаторни инструменти като към момента са натрупали пакет от 37 млн. лв., съобщава "Капитал daily", цитиран от "Дневник".

В същото време преди ден Министерството на земеделието и храните обяви, че ще бъдат предложени за продажба 154 хил. Дка държавни земи срещу тъкмо такива инструменти.

Последният такъв търг е бил през 2005 година.

Това е най-голямата продажба на държавна земя от седем години насам. За последните 12 години, откогато е възможно държавни земи да се купуват с компенсаторки, са продадени общо 200 хил. дка земя. Предварителан информация, че такъв търг се готви не е имало в публичното пространство.
Обяснението на земеделското министерство, е че се изпълнява обявена през 2010 г. антикризисна мярка. Тогава обаче беше обьявено, че това ще става срещу пари, а само 10% от площите – срещу компенсаторни инструменти.

През последните девет месеца на Българска фондова борса са изтъргувани над половината налични компенсаторки. В последния си брой в. "Капитал" съобщи, че по информация от три независими източника основните купувачи на книжата са собствениците на "Винпром Пещера" чрез различни свързани лица. За около девет месеца те са се сдобили с книжа за около 37 млн. лв. Номинал, който е около половината налични на пазара въобще. Това би позволило покупка на земи за тази сума при реално платени едва около 15 млн. лв. Ако средната цена на декар при бъдещия търг е например 300 лв., срещу 37 млн. номинал могат да се придобият поне 120 хил. дка.

За това време цената на боновете се е увеличи 3-4 пъти от около 20-30 ст. до 80 ст. преди няколко дни. Във вторнки, когато стана известно колко земи ще се продават, компенсаторките поскъпнаха със 17 на сто до средно 0.72 лв. за брой и общо изтъргувани около 740 хил. броя.

Според някои източници активен купувач миналата есен е бил и банкерът Цветан Василев, който чрез свързани лица също има интерес в сектора като основен акционер на друг голям собственик на земя - "Агро финанс" АДСИЦ. Впоследствие обаче банкерът охладил интереса си към книжата заради останалите му инвестиционни проекти, смятат някои източници.

Областите, в които ще се продават най-много земи, са Видин, Кърджали, Варна и Бургас, показва информация на вестника.
Тази страница е видяна: 1054

 Публикувано от: pamedia на сряда 22 август 2012 - 12:22:41

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
„Винпром Пещера” АД притежава компенсаторки за около 40 хил. лв., а не за 37 млн. лв., уточняват от дружеството
Правителството осигури 21 дка държавна земя за пречиствателна станция и експоатационна сграда на язовир "Луда Яна"
Съдебен изпълнител продава 1 400 декара общинска земя заради дълг на Община Септември, банковите й сметки са блокирани
ВИНПРОМ ПЕЩЕРА“ увеличи лозовите си масиви с още 3 хил. декара
„ВИНПРОМ ПЕЩЕРА” излезе от бизнеса със земеделски земи
Агенцията за държавна финансова инспекция проверява община Септември по сигнал на организаторите на протестите срещу кмета
„Винпром Пещера“ е първият път български производител на алкохол, който участва на световното изложение TFWA Asia Pacific в Сингапур
"Винпром Пещера" – с три приза от винените Оскари
Две дела на фирми срещу общини ще гледа Окръжният съд в Пазарджик
Около 100 човека протестират пред Областната администрация с лозунги срещу Иван ЙордановТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.7916 сек., 0.7224 от тях за заявки.