RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Общините искат законодателни и финансови промени в отношенията с държавата

Кметска залаВ Деня на диалога между законодателната и местната власт, на който домакин беше кметът на Пазарджик Тодор Попов,  кметове на общини от областта се обединиха около няколко основни искания за промени в законодателството за местните финанси. В работната среща с кметовете на общини присъстваха народните представители Гинче Караминова, Красимира Симеонова и Петков Петков от ГЕРБ и депутатът от БСП Георги Пирински, както и главният секретар на Област Пазарджик Светлан Карталов.

В проектозакона за публичните финанси за приемливо намираме предложението Общинските съвети да приемат наредба за условията и реда за съставяне на бюджетната прогноза за местните дейности за следващите три години и Общинските съвети да приемат всяка година тригодишна бюджетна прогноза за местните дейности. Като положително оценяваме изискването да има обща прогноза за постъпленията и продажбите за един по-дългогодишен период, посочи кметът на Пазарджик Тодор Попов. Като неприемливо обаче той посочи предложението към дълга, чийто максимален праг се намалява на 15%, да се включи и мостовото финансиране по европроекти. Според направените изчисления в Сдружението на общините тази промяна ще лиши една трета от общините от достъп до кредитния пазар.
По отношение да Закона за местните данъци и такси кметът Тодор Попов подчерта, че в България е драстично нисък делът на местните данъци спрямо страните в ЕС. В България средно делът на местни данъци е около 4% от общите данъци в страната, докато в страните от Западна Европа е между 12% и 15%. До края на 2012 година от Сдружението на общините ще имат готовност да предоставят на народните представители нов Закон за местното самоуправление, като ще разчитат на подкрепа за приемането му преди парламентарните избори.
Като резултат от кризата общините "загубиха" близо 1 милиард лева от собствени приходи и трансфери, посочи Тодор Попов. С около 600 млн.лв. са намалели държавните субсидии и с около 400 млн.лв. са намалели собствените приходи. В същото време местните власти отчитат сериозно изоставяне на разходните стандарти за делегирани дейности от реалните разподи, както и нови разходни отговорности в областта на детското хранене. Кметът на Пазарджик посочи като пример колко излиза един храноден на лице в дом за възрастни хора  и колко държавата плаща. Разликата от 2 лв за всеки ден за всяко настанено лице се поема от общината, а това в годишен размер е сериозна тежест за общините, които  отчитат постоянен размер на дефицита в местните дейности на около 300 млн.лв. през последните години. Общините предлагат държавата да финансира на 100% реалните разходи за делегираните дейности и да подкрепи целево децата в детските градини с 50 лв годишно на дете, което ще изисква допълнителен ресурс от около 90 млн.лв.
Най-големият проблем на общините е общинската инфраструктура, затова кметовете настояват да бъде увеличена целевата субсидия за капиталови разходи от 28 млн лв за 2011 год. поне на нивото от 2008 г, когато е била близо 70 млн.лв. Кметовете искат също повече пари за зимно поддържане и сметопочиствате и за ремонт и поддържане на пътищата.
По отношение на предлаганите промени в управлението на водния сектор Тодор Попов изрази опасението на кметовете от Сдружението, че се установява и засилва монополизма във водния сектор с предвиденото окрупняване на ВиК операторите на областен признак и осигуряване на услугата от един единствен оператор. Предложението на кметовете е да се разрешат публично-частни партньорства във водния сектор, за да могат общините да намерят външно финансиране за инвестиции във водния сектор.
Депутатите, присъстващи на срещата, заявиха, че ще вземат предвид позицията на кметовете при обсъждане на законите, касаещи местната власт. В този дух беше изказването на Гинче Караминова от ГЕРБ, която посочи, че смисълът на Деня на диалога е именно в извеждането на обмислени и систематизирани предложения от общините. Тя похвали община Пазарджик, която се нарежда в челните позиции по реализирани проекти – от 32 подадени проекта, 6 са отхвърлени, а усвоените средства са в размер на 91 милиона лева.
Народният представител от левицата Георги Пирински подкрепи кмета в опасенията му от установяване на монополизъм във водния сектор и посочи, че промените в законодателството на публичните финанси трябва да водят до подобряване на баланса на отговорностите между местните и държавните финанси. Георги Пирински поиска становището на кмета Тодор Попов по приложената от финансовото министерство методика за оценяване на финансовата устойчивост на общините, в отговор на което кметът на Пазарджик заяви: "Не приемаме тези критерии, но и никой не ни е  питал". Идеята за подобна оценка за финансовата стабилност на общините е добра, но не и начинът, по който е направена оценката, уточни кметът. Той подчерта, че в Сдружението на общините имат сериозен капацитет по отношение на методиките за оценка на общинските финанси и е можело финансовото министерство най-малкото да обсъди със Сдружението наличната информация.
Кметовете на общините от областта поставиха и още един проблем пред народните представители – той се повтаря във всички общини – разработват се проекти за инфраструктурата, които включват или само полагането на асфалт или ремонт на ВиК мрежата, а това би трябвало да се прави наведнъж, а не поотделно. 


Тази страница е видяна: 518

 Публикувано от: pamedia на понеделник 24 септември 2012 - 17:03:37

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Строителни предприемачи от Пазарджик и Пловдив искат законодателни промени и отпадането на бюрократични пречки
Наши акушерки поискаха законодателни промени
Б. Маринска: Подготвят се законодателни промени за Ресурсните центрове
Министърът на културата и директорът на пазарджишкия музей обсъдиха законодателни промени
Христо Калоянов иска подкрепа от съветниците и бизнеса в Панагюрище за законодателни промени
Законодателни промени в пенсионирането и в реализацията на селскостопанска продукция поискаха граждани в приемния ден на д-р Дончо Баксанов
Държавата и общините ще бавят плащанията към бизнеса до 30 дни
Одобрени са две предложения за промени в транспортните схеми на общините Ракитово и Сърница
Над 610 млн. лева искат общините от региона с изготвени проекти
Общините искат министър по еврофондовете и 2% от данъка върху дохода на физическите лицаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5488 сек., 0.4631 от тях за заявки.