pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Регионален съвет ще координира първичната профилактика на рака на маточната шийка
pamedia , сряда 10 октомври 2012 - 15:38:25 // коментари: 0


rks_mat.jpgПредставители на институции и неправителствени организации учредиха Регионален координационен съвет по Национална програма „Първична профилактика на рака на маточната шийка 2012г. – 2016 г.”, съобщават от РЗИ Пазарджик. Председател на новосформирания РКС е директорът на здравната инспекция д-р Фани Петрова, регионален координатор – д-р Зоя Шошева, секретар д-р Магдалена Станева. 

 Всяка от институциите и организациите ще поеме отговорности по изпълнение на конкретни задачи и дейности по Програмата, за което представителите на  РЗИ, Сдружение на ОПЛ, РИО на МОМН, РЗОК, РК на БЛС, ОС на БЧК, специалист МБАЛ, Областна администрация, Община Пазарджик, РД „Социално подпомагане”, здравен медиатор и  Сдружение „Бъдеще” декларираха готовност.

България е 23-тата страна, в която се провежда такава профилактична програма, а нейната реализация е резултат от 5-годишните усилия на МЗ, Народно събрание, БЛС, НЗОК и други институции и организации.

Ракът на маточната шийка е тежко социалнозначимо заболяване, от което всеки ден в България умира по една жена и се диагностицират три нови случая на заболяването. Затова основна цел на националната програма за профилактика на РМШ е снижение на заболеваемостта чрез имунизационна защита на момичетата и младите жени от онкогенни папиломавирусни инфекции. Основната целева група за имунизация са момичета на 12-годишна възраст. Вече е факт включването на тази имунизация в Наредба № 15 за имунизациите в Р България.

Предстои разгръщане на активна информационна кампания на регионално ниво за тежестта и разпространението на заболяването и за ефективността и профилактичния ефект на ваксината.


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 564Време за изпълнение: 0.5034 сек., 0.4293 от тях за заявки.