RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Пазарджик е сред петте области с най-много новорегистрирани ХИВ-позитивни през 2012 г.

Област Пазарджик е на трето място с 11-те случая  новорегистрирани ХИВ-позитивни през 2012 г.Това става ясно от информация на министерството на здравеопазването. Най-много са в София град – 74 души, Пловдив – 14, след Пазарджик са   Варна със 7, София област с 6.

346 424 души са изследвани за ХИВ през 2012 г. в България. Новооткритите случаи на серопозитивни лица през миналата година са 157, което е с 44 души по-малко в сравнение с 2011 г.
Близо 9% от новорегистрираните случаи са сред български граждани, които дългосрочно са пребивавали в чужбина и през 2012 г.  са се завърнали  в страната.
 От началото на тази година са регистрирани общо 17 ХИВ-позитивни лица. Така, по данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването към днешна дата общият брой на официално регистрираните лица, живеещи с ХИВ/СПИН в страната е 1 647.
Близо 60% от новорегистрираните серопозитивни са открити в Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) и от неправителствени организации, работещи с най-уязвимите групи. 124 от новооткритите ХИВ-позитивни са мъже, а жените са 33. , т.е. броят на новорегистрираните мъже е почти четири пъти по-голям. Горната възрастова граница при мъжете е 64 години, а при жените е 56 години.
И през 2012 г. близо 42% от новорегистрираните серопозитивни са млади хора на възраст под 29 години.
Според пътя на предаване на инфекцията отново се очертават две особено уязвими групи – мъже, които имат сексуални контакти с други мъже – 35,6 % и инжекционно употребяващи наркотици – 25,4%. Данните показват, че намалява процента на лицата, които се инфектират в групата на инжекционно употребяващите наркотици и значително се увеличава делът на лицата сред хомо и бисексуалната общност.
   
В изпълнение на ангажиментите на държавата, както и в предходни години, така и през 2012 г. МЗ е осигурило антиретровирусна терапия за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН. Разкрити са 5 сектора за лечение на пациенти към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, като за целта беше предоставено допълнително финансиране от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
Към 31 декември 2012 г., общо 818 души с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН. 539 от тях получават необходимата антиретровирусна терапия. През 2012 г. МЗ осигури средства за закупуване на 23 медикамента на стойност близо 10 милиона лева. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите, подобрява имунния им статус и подобрява качеството им на живот. За гарантиране непрекъснатостта на терапията със средства на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария бе създаден и резерв от медикаменти на стойност около 1 млн. лв.
През миналата година дейностите по програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” се изпълняваха от мрежа от 19 КАБКИС и над 50 неправителствени организации, като за целта са разкрити 31 здравно-превантивни центъра за работа с най-рисковите групи, 18 младежки клуба и са предоставени 17 мобилни медицински кабинета.
През  2012 г. общо 50 862  души от най-уязвимите групи, а 158 541 деца и  млади хора са достигнати с работа на терен и кампанийни дейности за превенция на ХИВ и други сексуално предавани инфекции. 
Тази страница е видяна: 524

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 14 февруари 2013 - 11:52:01

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Пазарджик е сред петте общини, които най-сериозно са стопили просрочените си задължения
Сред чужденците най-много са македонците и руснаците по хотелите в региона през април
Този път Дянков официално посочи Пазарджик сред петте общини с най-лоши финансови показатели
Пазарджик е сред 17-те области с "оранжев" код за днес
Четирима от петте установени с COVID-19 през последното денонощие са хоспитализирани
По-ниски раждаемост и смъртност в област Пазарджик през 2012 г.
Много екзотични животни сред регистрираните 65 защитени животни и ловни трофеи в Пазарджик
Музеят в Пазарджик събра в Годишник научния труд през 2012 година на историци и краеведи
Зеленоглавите патици отново са най-много сред зимуващите в региона птици
От началото на годината в Пазарджик са регистрирани 3 ХИВ-позитивни лицаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5899 сек., 0.5068 от тях за заявки.