RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Яко Яков е новият носител на почетния знак на Стрелча

iako_boichev1.jpgНа тържествена сесия на Общински съвет- гр. Стрелча по повод Празника на града – 27 май,  със званието „Носител на почетния знак на община Стрелча” бe удостоен Яко Бойчев Яков за принос в развитието на литературно-историческото, краеведското и музейното дело в Стрелча.

Яко Бойчев Яков е роден  в Стрелча през 1942 г., където завършва средното си образование. След това учи в  СУ”Климент Охридски” – специалност “Българска филология”. През 1969-70 г. специализира в университета със стипендия на името на първия ректор - академик Александър Теодоров-Балан.

Работил е като редактор във в. „Оборище”- Панагюрище, хоноруван преподавател в Института за чуждестранни студенти - София, учител по български език и литература в Стрелча и Пазарджик, работил е като секретар и заместник председател на Общинския съвет за култура и като секретар на община Стрелча. Яко Бойчев е удостоен като учител с първи клас квалификация.

Член е на Съюза на българските писатели от 2002 г. Награждаван е с орден „Кирил и Методий”, с юбилейни медали и почетни значки за заслуги. Печатал е в редица вестници, списания и сборници.Има над 400 публикации. Литератор по образование и душевна нагласа Яко Бойчев твори предимно в областта на художествено-документалната проза, хумора, литературната история и критика, публицистика и езикознание.Той е изтъкнат краевед и има голям принос за изучаването и съхранението на културно-историческото наследство на град Стрелча.

Тазгодишния празник на Стрелча започна с изпълнение на Духовия оркестър. Традицията бе възстановена след 35-годишно прекъсване. Инструментите и специално изработените ризи на музикантите са осигурени от кмета на общината Иван Евстатиев.

„Стрелча е малък, но красив град. Ние се гордеем с древната му и славна история, с розовите градини, с минералните извори, чистият планински въздух, с невероятните мегалитни скални образования. Най-голямото ни богатство обаче са хората - силни, смели, работливи. Честит празник на всички!”, поздрави присъстващите кметът на общината Иван Евстатиев.

На Празника на Стрелча Иван Евстатиев спази традицията и връчи грамоти и награди на най- младия и най- възрастния жител - Радостина Макавеева, родена на 25 юли 2013г, и Стойна Динчева, родена на 27 януари 1919 г.

По предложение на кмета Иван Евстатиев с решение  на Общинския съвет бе приет Правилник  за отпускане на финансова помощ в размер на 500 лв. за всяко новородено дете в общината. На празника на града петнадесет деца получиха еднократната финансова помощ. Те са родени от началото на тази година - 9 момиченца и 6 момченца. До момента изплатената от общината сума за новородените  е 15 500 лева.

Наградени бяха и победителите от турнирите по шах и тенис на маса.

През тази година Общинска администрация - Стрелча организира за първи път кулинарна изложба - базар на балканска и славянска кухня. В инициативата се включиха ръководството и персонала на Обединено детско заведение „Д-р Стайко Стайков”, Домашен социален патронаж, самодейните състави при читалищата от общината.

Пред Градската Минерална баня бе открита и обновена детска площадка, която разполага с нови детски съоръжения, дарени от фондация „Тексим- Георги Найденов”- гр. София.

За детските усмивки и настроение се погрижи актрисата Ива Великова- Андонова.

В празника участие взеха и самодейните  състави на община Стрелча при  народните читалища в селата Дюлево, Блатница, Смилец и Свобода.

На тържествена сесия на Общински съвет- гр. Стрелча със званието „Носител на почетния знак на община Стрела” бe удостоен Яко Бойчев Яков за принос в развитието на литературно-историческото, краеведското и музейното дело в Стрелча.

В Исторически музей- Стрелча бе открита фотодокументална изложба, която представя  новата и най- новата история на града. Акценти в експозицията са църковното, музейното, просветното дело и читалищната дейност. Представени са участието на стрелчани в революционните борби на българския народ и участието им във войните.

Открита бе и изложба  от творби, създадени по време на традиционния пленер по повод Празника на града- 27- ми юли. Инициативата е традиционна и е съпътстващо мероприятие.

В пленера взеха участие художници, членове на СБХ от Пловдив и Пазарджик: Стефан Стоянов Лютов, Трепка Димитрова Петкова – наградена от община Стрелча студентка от майската студентска изложба в Пазарджик, Нейчо Господинов Дойчев и Снежана Минчева Фурнаджиева. Мото на пленера беше  “Стрелча - древна, млада, благодатна”.

Жителите и гостите  на Стрелча имаха възможността да се насладят на изпълненията на Берковската духова музика и Гуна Иванова. Преди минути празникът завърши с илюминации.

Тази страница е видяна: 723

 Публикувано от: pamedia на събота 27 юли 2013 - 22:58:33

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
РАИС е носител на почетния знак на БСК за роботизирани комплекси с металорежещи машини
Танцов състав „Чудесия“ е първият носител на Почетния знак на Младежкия дом
Александра Кисовска е новият носител на Златния знак на Младежки дом Пазарджик
Арх. Георги Сарамбелиев от Пазарджик e удостоен с почетния знак на Камарата на архитектите в България
"Оптикоелектрон Груп" получи Почетния знак на Белия дом и сертификат за иновация
Започна гласуването за носител на Златния знак на Младежки дом Пазарджик за 2018 година. Номинациите са три
Новият епископ Константийски Яков получи от митрополит Николай жезъла на епископската власт
Кметът на Стрелча - за втори път носител на Национален златен приз „Човешки ресурси”
Паметник на маршал Жуков е най-новият сред монументите на Стрелча
Инж. Георги Павлов е новият кмет на Стрелча според паралелното преброяване на ГЕРБТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5327 сек., 0.4486 от тях за заявки.