RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Най-голям ръст на заплатите - в образованието и в туризма – с над 9%

В образователната сфера и в туризма възнагражденията са нараснали най-много - с над 9%, през второто тримесечие на 2013 г. спрямо същия период на миналата година. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за разходите на работодателите за труд. 


По предварителни данни на НСИ за второто тримесечие на 2013 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях нарастват с  3,4% спрямо предходната година. Увеличението в индустрията е с 3,8%, в строителството - с 4,9%, а в услугите  - с 1,8%.

Като цяло разходите за осигуровки растат по-бързо (с 4,7%) отколкото заплатите (с 3,2%).

В образователната сфера заплатите нарастват с 9,3%, а в хотелиерството и ресторантьорството - с 9,1%. По-рано от НСИ съобщиха, че в образователната сфера средната работна заплата е станала 776 лв, а в туризма - 539.  След тях следва държавното управление, където ръстът на заплатите е 8 на сто.

В други сектори се забелязва спад на разходите за заплати. В културата, спорта и развлеченията заплатите са намалели с 10 на сто за година и в операциите с недвижими имоти - с 5.6%.

При другото разходно перо на работодателите - плащанията на обезщетения, здравни и социални осигуровки, най-голямо увеличение - с 13,8%, е отчетено в държавното управление, а след него са телекомуникациите - с ръст от 12,4%. Особеното е, че в този сектор разходите за заплати намаляват (-0,8%), докато осигурителните плащания растат. Само два сектора са с намаление на осигурителните плащания - недвижимите имоти (-6.3%)  и транспортът и складирането (-3.3%).


Тази страница е видяна: 474

 Публикувано от: pamedia на вторник 17 септември 2013 - 14:09:28

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Тодор Джамбов/Реформаторски блок/: Силната икономика ще осигури нови работни места и ръст на заплатите
На втората среща между Бойка Маринска и посланика на Египет в центъра на разговорите бе сътрудничеството в областта на туризма и образованието
ГЕРБ предупредиха за 40% ръст на цената на тока, очакват и поне троен ръст на дефицита в държавния бюджет
Благо Солов: Кметът на общината и общинските съветници могат да си увеличат заплатите, чак когато създадат нужните условия да се увеличат заплатите и на хората
Заплатите на съветниците падат наполовина
С 200 лв общинските съветници на Пазарджик си увеличиха заплатите
Синдикатът на работещите в МВР иска увеличение на заплатите от 1 юли с 15%
Общинските съветници на Стрелча си намалиха заплатите до 140 лева
И туризмът в региона отчита ръст
Лек ръст в строителството, отчитат от КамаратаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4569 сек., 0.3740 от тях за заявки.