RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Празникът на Арахангелов ден - 3729 са именниците в Пазарджик

Св. Арахангел МихаилВ църковния и народния български календар Архангеловден е най-големият есенен празник след Димитровден. На 8 ноември т.г. църквата почита светите ангели и най-вече св. архистратиг Михаил, когото смята за вожд на небесните сили в борбата им срещу духовете на мрака и злото.


Според православната църква Св. Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ. Той представя Божието слово, а останалите арахангели са: архангел Гавраил е носител на Божиите тайни, Рафаил - лечител на недъзите, Уриил - просветител на душите, Салатиил е молител и застъпник пред Бога, Иехудиил е прославящ Господа, а Варахиил е подател на Божиите благословения.

Св. Архангел Михаил - военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели, в църковната иконография е изобразяван с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.

В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. Според църквата всеки християнин има своя ангел-пазител, който се моли за него на Бога, предпазва го от беди, съветва го да върши добри дела, внушава му добри мисли и желания и скърби за него, когато греши и забравя Божиите заповеди. Съботният ден преди празника е Голямата Задушница. Наричат я още войнишка, защото тогава се отдава почит на всички загинали във войните.

На този ден се отбелязва професионалният празник на българската полиция. За първи път той е отбелязан на 21 ноември 1924 г., когато по стар стил се е падал денят на св. Архангел Михаил. Честването на празника на този ден е прекъснато след 1943 г. и възобновено през 1994 г.


На Арахангелов ден празнуват: Ангел, Ангелина, Рангел, Райна, Ренета, Михаил, Михаела, Милен, Милена, Гаврил, Радка, Радмила, Огнян, Пламен, Емил, Емилия.

Броят на именниците в Община Пазарджик е 3729, съобщиха от местната администрация. Най-голям е броят на носещите името Ангел - 1928, като 1490 са в град ПАзарджик. Най-малко са жените и момичетата с името Михаела - 94 и на момчетата и мъжете с името Рангел - 181. Именничките с името Ангелина са 530, а името МИхаил носят 554 жители на общшината. На днешния ден празнува и Райна - 442 са празнуващите в общината. 


Тази страница е видяна: 545

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 07 ноември 2013 - 06:21:18

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
500 без един са именниците на Кръстовден в Пазарджик
Именниците на Лазаровден са 687, най-много са мъжете с името Лазар - 336
Празникът в Пазарджик
Празникът на Пазарджик (видео)
Празникът на Пазарджик в кадри
Празникът на Пазарджик в кадри
Празникът в Родителните отделения на болниците в Пазарджик
Празникът за децата в Пазарджик продължава с детски спектакъл Малка Мис Пазарджик`2017
Празникът, който сътвори Крейг Бейли в Пазарджик /видео/
Омайно родопско биле на Еньовден – празникът в Етнографски музей - ПазарджикТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.6509 сек., 0.5627 от тях за заявки.