RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Пазарджик вече има своя Енциклопедия

eni161111.jpgСтраниците на първите броеве от луксозното издание Енциклопедия Пазарджик бяха разгърнати по време на официалното представяне на изданието днес в препълнената Пленарна зала на община Пазарджик. Изтъкнати историци и краеведи дадоха висока оценка на резултата от колективния труд на 93 автори с научен консултант ст.н.с д-р Милен Куманов и с председател на редакционната колегия - Александър Арнаудов.
enci1611112.jpgИдеята за издаване на енциклопедия за Пазарджик и региона е от много години и е споделена пред много общински ръководства, разказа Александър Арнаудов. Той среща подкрепа от предишния и настоящ кмет на Пазарджик Тодор Попов и през 2008 година сформираната редакционна колегия реално започва работа върху изданието.
Върху 736 страници на „Енциклопедия Пазарджик“ са публикувани 2 300 енциклопедични статии с 1 200 илюстрации, графики и таблици. Статиите са обхванати в 12 тематични области - физикогеографска характеристика на региона, административно-териториално устройство, икономика, инфраструктура, население, селища, история, обществен и политически живот, наука и образование, култура, забележителности, туризъм, здравеопазване, спорт и личности с принос към историята и развитието на Пазарджик.
„Жива е духовната общественост на Пазарджик. Благодаря, че я има тази общественост, защото ми дава кураж, че ще я има и България“. С тези думи и без да скрива вълнението си проф. Дойно Дойнов, историк и председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“, започна enci1611113.jpgпредставянето на изданието. Той даде много висока оценка на Енциклопедията и по отношение на съдържание, на полиграфия, на разпределение на темите, на критерии, по които статиите са намерили място. „От полиграфическа гледна точка трудът е изненадващо добър. Прави впечатление качествения илюстративен материал, а аз знам как се издирват и събират снимки от миналото, при това 1200 илюстрации. В многочисления авторски колектив участва голяма част от творческата интелигенция на Пазарджик, а това по същество е генезис за създаване на духовен продукт“, посочи проф. Дойнов. „Ние днес отчитаме крайния продукт, а създаването на Енциклопедията е един процес, към който са привлечени много специалисти, резултатът от работата на които е една панорама на миналото на града, на историята, на личностите и съдбата на целия регион“, заяви още проф. Дойнов. Според него „Енциклопедия Пазарджик“ е продължител на най-добрите енциклопедични традиции.
Ст.н.с.д-р Милен Куманов като научен ръководител на изданието подчерта, че има още какво да бъде добавено, има още много информация, която би могла да влезе в следващи издания, но важно е поставянето на основите. „Радвам се и се гордея, че следващите поколения ще могат да стъпят на здрав темел“ е оценката на заместник-председателят на колегията и главен уредник в Регионален исторически музей-Пазарджик Пенка Николова.
Енциклопедията е отпечатана в „Беллопринт“ - Пазарджик, чиято работа беше високо оценена от специалистите. Управителят на печатницата Войчех Пекаж сподели, че когато е получил предложение да поеме издаването, първо си е дал сметка, че това е огромна отговорност. „Енциклопедията е история – ние ще си отидем, а тя ще остане. Радвам се, че една тухличка в историята е поставена от „Беллопринт“, каза Войчех Пекаж.
Енциклопедията ще се продава в Информационния център на Община Пазарджик. Цената е 60 лв. Безплатно изданието ще бъде предоставено на всички библиотеки и читалища.

Тази страница е видяна: 816

 Публикувано от: pamedia на сряда 16 ноември 2011 - 16:03:39

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Центърът за кариерно ориентиране вече има своя сграда /видео/
Лиляна Ублева вече има своя автентична носия и украшения, търсят се оригинални пафти и официална престилка
Загина жена , блъсната на тротоар в Пазарджик от своя връстничка
Ученици от Математическата гимназия в Пазарджик откриха своя мечтан еко град
Майстори на традиционни български плетива с гайтан ще гостуват със своя изложба в Пазарджик
Преводачът на Маркес Румен Стоянов – с премиера в Пазарджик на своя книга и документи
Със своя инициатива РЗИ Пазарджик подкрепя Националното шествие в памет на жертвите от пътните злополуки
Найден Шопов призова пазарджиклии да се събудят и да бъдат активни, ако искат промяна в своя живот и икономическата ситуация на Пазарджик
Жени ГЕРБ учредиха своя структура във Велинград
МГ-то ще прави своя зелена алея край островаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5632 сек., 0.4788 от тях за заявки.