ru_mvrpz_blue800.jpg

Окръжна прокуратура-Пазарджик привлече като обвиняем трудовия инспектор Г.Й. за това, че на 10.09.2021 г., в гр. Пазарджик, в сградата на дирекция „Инспекция по труда", в качеството си на длъжностно лице, е приел дар – сумата от 500 лв.. Подкупът му е бил даден, за да не състави акт за установено нарушение на трудовото законодателство - липса на сключен трудов договор, съобщиха от Апелативна прокуратура - Пловдив.

Инспекторът е проверил на 3 август обект на фирма в с. Мало Конаре. При проверката е било установено нарушение на трудовото законодателство по чл. 61 ал. 1 от Кодекса на труда, а именно липса на сключен трудов договор с един от работниците. На 1 септември 2021 г. представител на дружеството се е явил в дирекция „Инспекция по труда" в гр. Пазарджик, за да представи документи. Обвиняемият Г.Й., който бил проверяващ инспектор, поискал от представителя на фирмата сумата от 1000 лева, за да не му наложи максималната глоба от 15 000 лева за констатираното трудово нарушение. За искания подкуп е бил подаден сигнал в полицията. Проведена е акция от служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" при ОДМВР Пазарджик под надзора на Окръжната прокуратура.

На 10 септември 2021 г., обвиняемият Г.Й. е бил задържан в кабинета си в сградата на дирекция „Инспекцията по труда" в гр. Пазарджик след получаване на сумата от 500 лева от поискания подкуп от представител на проверяваната фирма.

По делото се извършват действия по разследването – разпити на свидетели, претърсване и изземване, набавяне на писмени доказателства и др.

Спрямо обвиняемия Г.Й. е взета мярка за неотклонение „гаранция" в размер на 10 000 лева, като същата е съобразена със здравословното му състояние.
Loading...