elrsaveta_gencheva2021_.jpg

„Ние, лекарите, и вие, учителите, засега оставаме длъжници към обществото, защото не се включихме активно в кампанията за разясняването на ваксинацията, за да обясним какво представляват новите ваксини. Затова такъв е резултатът и хората желаят да се въздържат на този етап при вземане на решение за ваксиниране”.Това заяви д-р Елисавета Генчева от Медицински комплекс „ХИГИЯ”- Пазарджик пред група учители, които получиха днес първата си доза ваксина от „Пфайзер/БиоНТех”.

Galina Ts2021

Гл.мед.сестра Галина Цинигарова

За ваксинирането на учителите в „Хигия” е създадена организация по час, така че да няма струпване на хора пред кабинета. Преди ваксинирането се прави преглед на всеки един човек. Главната медицинска сестра Галина Цинигарова е първата, която разговаря с решилите да се ваксинират. Измерва се температурата им, кръвното им налягане, сатурацията, отговаря се на всички въпроси на посетителите, след което следва миниатюрното убождане. Нито един от учителите не прояви някакви симптоми и нямаше оплакване за болка или дискомфорт.

Д-р Елисавета Генчева е медикът, който отговаря на всички поставени въпроси, обяснява механизма на ваксината, отличията ѝ от досегашните ваксини. Тя беше сред първите медици в Пазарджик, които бяха ваксинирани и оттогава провежда ваксинацията на колегите си медици и работещи в здравни заведения, а отскоро и на учителите и училищния персонал. Екипът ни присъства на ваксинирането на учители от училището в Черногорово и имахме възможност да чуем от д-р Генчева подборно за новите ваксини. Ето какво каза тя пред преподавателите преди да бие първата им доза от ”Пфайзер/БиоНТех”:

Ваксината е създадена по най-модерната в момента технология. Не съдържа вирусни частици - нито живи, нито умрели, за разлика от всички ваксини, които се поставят на Вашите деца. Тази ваксина в наночастиците, които съдържа, има само информационна РНК, която носи единствено информация и никаква вирусна частица за част от белтъка на шипчето на вируса. Вирусът като най-гениалното и най-просто нещо в света има обвивка и генетично ядро, най-общо казано. Информацията за това какво представлява вируса се носи от ядрото, обвивката е тази, която го държи цяло, защото извън жива клетка гостоприемник самият вирус е в неживо състояние като, примерно, представете си някакво кристалче. По тази причина ваксината разчита на това, че когато човешката клетка се сблъска с информация за обвивката на вируса, тя ще реагира срещу нея и започва да изработва антитела.
Антителата започват да се изработват около 15-ия ден след първата инжекция и можете да проверите дали сте достатъчно защитени около и след 10-ия ден на втората инжекция. Такава е ваксината, която се поставя. Това, което може да получите като странично оплакване, е оток, болка или зачервяване на мястото на убождането или дисконфорт – това са бързо преходни оплаквания, които отминават за ден или два. Има хора, които казват, че нищо не са усетили. Може да се покачи температурата, за което чисто профилактично може да приемете нурофен, аналгин или парацетамол довечера или когато я получите. Може да имате мускулни болки, неразположение, ставни болки, много рядко – гадене, изключително рядко – разстройство. Ако температурата е малко по-висока и изявите грипоподобни оплаквания, това е не защото се заразявате, тъй като, повтарям, във ваксината няма никакви вирусни частици, а защото организмът ви реагира. Ако сте имали среща с човек с коронавирус, за когото не сте знаели, през предните няколко дни или във следващите две седмици, принципно можете да се разболеете, защото ваксината не започва да пази от момента на поставянето, такива са всички ваксини, така че трябва да продължите да се пазите от такива срещи. След като изработите антитела, вие сте защитени,независимо какво пишат медиите, в света има няколко, под 50, случая на повторно заразяване и разболяване. А у нас има безброй много съобщения, ние сме някакъв уникат по отношение на повторно разболяване, но това не е вярно.
Ваксината не се поставя на хора с тежки анафилактични реакции, с анафилактичен шок в миналото, тези хора си знаят и се консултират с алерголозите, но под съответна защита също могат да се имунизират. Ваксината не се поставя на хора, на които е правена трансплантация на орган, защото те приемат имуносупресивни лекарства и при тях не може да се образува никакъв имунитет. Идеята на тези лекарства е да не се отхвърли присаденият орган. Ваксина не се поставя и на хората с автоимунни заболявания. Ако не са на същия вид имунопотискаща терапия, нямам предвид билкови добавки, или на биологична терапия, която е съвсем друго ниво на медицината – в такъв период ваксина не се поставя. През останалото време, тъй като са с изключително нестабилен имунитет и изключително рискови при евентуално заболяване да не оцелеят, ваксината се препоръчва след консултация със съответния специалист за подходящото време за поставянето ѝ.

След тези подробни разяснения за ваксината, които даде д-р Генчева, групата учители от с. Черногорово получиха първата си доза, както и информация за това кога да дойдат за второто убождане.


vaksinirane_.jpg


Loading...