vitanov.jpg

Според математика проф. Николай Витанов ситуацията в страната дава основание да се тревожим. Той прогнозира в предаването „Офанзива” по NOVA, че в 11 области заболеваемостта ще достигне над 1000 на 100 000.

„В момента имаме осем поредни дни, в които базовото репродуктивно число е над 1,3. Още шест дни така и всичко приключва. Сега болниците са почти препълнени. Още шест дни с това число означава всеки ден 30% увеличение на хората, които имат нужда от болнична помощ”, Витанов.

Ако репродуктивното число за COVID-19 намалее под 1,1, здравната система може и да успее да издържи. То трябва да бъде под 1, за да има намаление на натиска върху лечебните заведения.

 

„Сценариите са най-различни и зависят от ефекта на мерките. Платото би могло да е доста ниско. Ако през ноември успеем да устискаме с ниско плато и декември случаите продължат да намаляват, ще можем да изкараме една спокойна Коледа. Ниско плато за мен е под 2000 нови случаи на ден. Лошият вариант е да не се случи тази работа. Най-негативният сценарии е да се пробие всичко и случаите да продължат да растат”, поясни Витанов.

 

 Източник: NOVA  

 

 
Loading...