inna_tserovska2021a50g.jpg

Утрото на 1 ноември – Деня на народните будители, събра пред Младежкия дом неколцина от активистите и поддръжниците на дейността на Младежкия дом, за да окажат своето уважение към най-новото попълнение в керамичното пано с личности с принос към каузите на Младежкия дом. Противоепидемичните мерки не позволяват в момента по-мащабни прояви, затова и пред стената с паното бяхме единствено репортерите и най-новите отличени за приноса си към институцията.

Денят на народните будители беше отбелязан с поставянето на нови керамични плочки с отпечатък на дланта на личности, допринасящи за развитието на организацията, както и с поставянето на юбилейна плоча с надпис: „50 години Младежки дом – Пазарджик”.
Новите имена, добавени на керамичната стена са на: Дани Коцева – организатор на събития към Младежкия дом, Ина Димитрова – художник-дизайнер, която отговаря за графичната визия на Дома, както и за печатните материали за дейността му, Даниела Якимова – доброволка, бивша възпитаничка на представителен танцов състав „Чудесия“, а днес - студентка по журналистика, Станимир Стоилов - доброволец, преводач, магистър по медицина.
„Поводът днес да сме тук е онзи миг, който всеки усеща, когато отива на първия си учебен ден, онзи миг, в който се научава да чете, мига, в който решава, че мечтите му могат да се реализират…“ Това заяви директорът на дома Инна Церовска и продължи: „Много често говорим за това, което е минало, за тези, които са ни дали този празник преди 165 години, но аз смятам, че ние сме тези, които продължаваме, които подхранваме тази будност на душите ни и ето, 50 години Младежки дом успява заедно с всички тези хора, които тук са изписани, дали са своите ръчички, дали са своите души, за да се развие културата на нашия град, за да можем да преминем напред и да сме горди, с тези, които ще дойдат и след нас и да можем да кажем на свой ред: „Дадохме нещо, за да съхраним“.
С изключително вълнение пред стената застана Дани Коцева – дългогодишен инициатор и организатор на много от инициативите. „Радвам се, че на този ден реално правим един кръг с честванията ни за 50-та годишнина. Миналата година започнахме инициативите ни и сега ги завършваме по повод юбилея и празника на будителите“, каза Дани Коцева и предпочете вместо за инициативите, които през годините тя е инициирала, да говори за младото поколение, на което се възхищава и което е част от Младежкия дом – Даниела Якимова и Станимир Стоилов. Станимир в момента учи магистратура по медицина в Лондон и това го възпрепятства днес да бъде с приятелите си от Младежкия дом, а Даниела въпреки студентските си ангажименти, продължава да е изключително активна в дейностите на Младежкия дом. „Тук дойдох на 12-13 години. Младежкият дом е едно чудесно място, което дава различни възможности за развитие на младите хора. Единственото, което се иска, е те да намерят своето нещо. Аз намерих няколко мои неща. Бивша възпитаничка съм на ТС „Чудесия“ – това се превърна в едно мое семейство. Успях да взема каквото мога от опит и като емоции от страхотните хора в Младежкия дом. И това, което сега ме връща тук, са хората, защото създадох прекрасни приятелства. Те ми дадоха началото, стабилната основа и именно те ме подтикнаха да се насоча към журналистиката. Това каза Даниела Якимова пред керамичното пано. То е дело на скулптора Маргарита Иванова.
Отново послучай празника в Младежкия дом беше открита и изложба с рисунки на тема: „Народните будители” на възпитаниците на Школата по изобразително изкуство с ръководител Александра Кисовска.

Катя Бузник


inna_tserovska2021a.jpg
1noe2021.jpg


Loading...