bsp_tsvetelina_penkova2021d.jpg

Бъдещето на железопътния транспорт, необходимостта от модернизация, както на подвижния релсов състав – вагони и локомотиви, така и на железопътни линии и гари, е крайно належаща, сигурността на гражданите и тяхната безопасност – това поставиха като акцент участниците в дискусията, състояла се в Пазарджик с евродепутата Цветелина Пенкова на тема „Модернизиране на железопътната инфраструктура в България - по-чист, бърз и удобен транспорт“. Събитието беше  част от общоевропейската Конференция за бъдещето на Европа - младежка кампания „Когато младите говорят…EUphoria“ и се проведе снощи в конферентна зала „Хебър“ с членове на Младежката структура на БСП в Пазарджик. За бъдещето на железопътния транспорт с тях дискутираха също водачът на листата на БСП в Пазарджик Драгомир Стойнев, Петя Цанков – областен председател на БСП.

Евродепутатът Цветелина Пенкова посочи, че близо 2 млрд. лв. за модернизация на железопътния транспорт в страната ни се очакват от еврофондове в периода до 2030 г. Европейските страни са далеч по-напред в обновяването на жп транспорта си, защото е евтин начин за превоз на товари и пътници, изключително екосъобразен и енергоефективен, най-безопасен и предвидим и не на последно място е социалният аспект на жп транспорта и възможността му да създаде свързаност между регионите, посочи Пенкова. Тя даде пример с влаковете в Германия, които на 100% са задвижени със зелена енергия. Драгомир Стойнев посочи за пример Англия и последователната държавна политика по отношение на развитието на железопътния транспорт.

„България закъснява много с модернизацията на железопътния транспорт. Само държавна компания може да гарантира такава дългосрочна инвестиция, защото частните компании гонят бърза възвръщаемост. В момента Европа дава пари за железопътния транспорт, но е важно те да бъдат инвестирани правилно, а не откраднати. И БСП ще е гарант за това!“, заяви пред младите хора Драгомир Стойнев и ги призова да гласуват с №33 в интегралната бюлетина.

Областният председател на партията Петя Цанкова поздрави младежите от БСП за реализирания проект в подкрепа на теснолинейката Септември-Добринище и задочно поздрави Кристиян Ваклинов за отличието му „Будител на годината 2021“ за възраждане на теснолинейката. През това лято по линията имаше толкова пътници, колкото никога досега откакто се помним, потвърди Стоил Василев, локомотивен машинист, който от 27 години пътува по линията Септември-Добринище.

Младите хора, които се включиха в дискусията се обединиха около това, че 2 млрд лева от Европа ще бъдат недостатъчни за модернизацията на жп транспорта в България и затова ще бъде необходима и сериозна държавна политика и подкрепа. Младежите препоръчаха да се помисли за бъдещето на сегашните транспортни компании, за безопасността не само на транспорта в България, но и на пътниците, за възстановяването на полицейско присъствие във влаковете и наличие на камери във вагоните. След дискусията младите хора имаха възможност да разговарят с евродепутата Цветелина Пенкова и по други теми, които ги вълнуват.

Bsp Tsvetelina Penkova2021b

Bsp Tsvetelina Penkova2021

Купуването и продаването на гласове е престъпление


bsp_tsvetelina_penkova2021c.jpg


Loading...