itn2021_10noe.jpg

Водачът на листата на „Има такъв народ” в Пазарджик Станислав Балабанов, областният координатор на ИТН Тинко Василев и юристът Андрей Михайлов дадоха днес пресконференция с предварително обявена тема „Няма неудобни въпроси”.

В последната седмица на предизборната кампания повечето срещи с избиратели вече са проведени. „Обиколихме цялата област, остана да бъдем още в Белово, където по програма сме утре. Хората ни приветстват, те усещат нашата откровеност, това, че имаме готовността да заставаме лице в лице с хората и с техните проблеми. Хората са наясно, а и ние сме на това мнение, че всеки един проблем, без значение какъв е – дали е малък, голям, дали засяга един български граждани, общност от български граждани или цялото гражданско общество, следва да бъде разрешаван. Като партия ние считаме, че мина времето на политическите обещания, време е за политически действия! Време е за честност в политиката!” Това заяви областният координатор Тинко Василев.  

 

В отговор на журналистически въпрос Станислав Балабанов коментира  прогнозите на социолозите. „Техните прогнози много се разминават с реалните постигнати резултати. Преди години, когато Румен Радев стана президент, социолозите даваха превес на Цецка Цачева. Сега на изборите за 45-ия парламент социологическите агенции ни отреждаха 3-то, 4-то място като нова формация, която няма твърди ядра. В крайна сметка ние станахме втори. На изборите на 11 юли, агенциите отново не познаха, ние станахме първи. Затова не вярваме много на социологиите, ние вярваме на българските граждани, на българския избирател. В крайна сметка думата е на нашите избиратели, не на нашите социолози.

 

В срещите с избиратели основният въпрос естествено е бил защо не успяха да направят правителство. „И аз, и Андрей Михайлов бяхме народни представители и още в 45-ия парламент всички ни призоваваха „Направете правителство”. Дори ни предоставяха свои гласове, но беше ясно, че щяха да ни задушат, щяха да ни употребят, както, между другото, ГЕРБ са правили с всички политически партии, ако върнем времето назад още по времето на Реформаторски блок, после патриоти и прочие. В 46-ия парламент като първа политическа сила бяхме готови да поемем отговорността и да направим кабинет, ние предложихме такъв, дори два. Но вината, че не се състави кабинет е в един конкретен човек – той се казва Христо Иванов”, заяви Станислав Балабанов и продължи: „Негова е вината да няма кабинет! Почти във всички сектори ние имахме безапелационно съгласие между експертните групи на партиите а протеста и промяната. Но г-н Христо Иванов излезе на трибуната на Народното събрание, прочете една спорна декларация, която дори изуми неговите партньори и съпартийци и тази декларация на практика взриви отношенията ни. След това се прокраднаха внушения, че зад нас стои дългата ръка на ДПС, тези определения те умело използваха в медиите, защото ние плащаме цената да говорим свободно единствено в нашата телевизия, докато тези хора имат ресурс и доста медийни сайтове. В крайна сметка ние бяхме най-истинските в миналия парламент, защото бяхме директни, на моменти – агресивно директни, на моменти – наивно директни, но бяхме истински. Дори с колегите говорихме тези дни за кампанията, за смирението и идеята след тези избори, че трябва да седнем и непременно да съставим правителство, но коментирахме факта, че поднесената по-истински и  на моменти по-агресивен начин истина не се приема така в обществото, колкото лицемерната лъжа с усмивка. Така стоят нещата. Но ние си направихме нашите изводи и се надявам сега да бъдем много по-практични, диалогични и да съставим правителство”, сподели Балабанов.

 

За Андрей Михайлов обръщането назад не е толкова продуктивно: „Разсъждавайки сега, ми се иска да гледаме позитивно, миналото не може да бъде върнато. Предстои сформирането на 47-то народно събрание. Следващата стъпка е много съществена за цялата страна. Ще бъдем много по-прагматични, по-отворени и ще направим всичко възможно да има правителство в 47-то народно събрание. Добрата основа за съставяне на правителство е, че партиите на промяната и протестите не виждаме разлики помежду си”.

 

От ИТН коментираха, че ще бъде срамно и унизително ГЕРБ отново да са първа политическа сила. „Много бързо се забравиха кюлчетата, шкафчетата и голият ни премиер, който спи с пистолет на нощното шкафче, както и за целия компрометиран модел на ГЕРБ и ДПС, посочи Станислав Балабанов и подчерта, че в Пазарджик, също работи този модел. „Дори и ГЕРБ да са първа политическа сила, се надявам те да бъдат в изолация”, каза още Станислав Балабанов.

 

Избори 2 в 1 няма да затруднят избирателя, нито пък машинното гласуване, дори събирането на двата избора би могло да доведе до ръст на активността, смята Андрей Михайлов.

 

„Властта за нас никога не е била самоцел, не е важно някой да седне в министерско кресло и да се облагодетелства с власт и да сменим модела на Делян Пеевски с модела на друг оригарх. Ние бяхме коректни и честни и те видяха, че няма как да се докопат до властта по този начин. Сега се надявам всеки от тях да е разбрал какви грешки допуснаха. Надявам се всички да си извадят поука и сега да седнем по конкретни програми, които да изведат държавата по нов път. Отново ще има преговори и  се надявам те да протичат по-публично.Нашият доайен Мика Зайкова го каза в едно интервю: „И Христос да бяхме предложили за премиер, Христо Иванов щеше да му намери кусури да не го приеме. Проблем не бяха кадрите, а чисто личният интерес на Христо Иванов”, сподели още Балабанов.

 

Единствената червена линия, която ИТН поставят са ГЕРБ и ДПС, диалог с всички други е възможен – тази тяхна позиция остава непроменена. „Промяната е дълъг процес, не е просто „стани да седна”. А за БСП – ако се наложи, ако са нужни няколко гласа за мнозинство, е нормално да разговаряме и с тях. В предишните парламенти те бяха много диалогични, говоря на чисто практично ниво”, коментира Станислав Балабанов.

 

„Нашата идея е за експертно правителство, един отбор с достатъчно добри професионалисти – всеки в своята област, да поведат България към промяна.

 

Още на първите избори казаха за нас „Тия са чалгари, шоумени, но имаме световни примери – Роналд Рейгън е актьор, а се записа в историята на САЩ с термина рейгъномика, заради бума на икономическото развитие, Бепе Грило в Италия, Зеленски в Украйна! Ние бяхме директни и истински и това ги накърняваше, защото те са имали опит в политиката, но по обратния начин – опита на лицемерието, лъжата и интелигентната усмивка, с която най-сладко те лъжат. Ние не сме такива”, заяви още водачът на листата в Пазарджик и призова избирателите да излязат и да гласуват на 14 ноември:  

 

„Да излязат свободно и без страх. Партиите на статуквото управляваха през последните години със страх и ще цитирам тук тази фраза на Ал Пачино от „Усещане за жена” – „Ампутираният човешки дух е най-страшното нещо, защото за него няма протези”, така че много се надявам духът на българскитя избирател да го провокира на 14 ноември да излезе и да гласува”.

 

“Има такъв народ” е с номер 24 в интегралната бюлетина на изборите за народно събрание.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ




Loading...