iliyan_kuzmanov2021_12_07h.jpg

След успеха на „Ако срещнеш Буда, убий го“ идва "Дяволът- аз го познавам!"

„В света на литературата, най-успелите винаги са били „Боговете на Думите“, хората превръщащи парче хартия в Магия. За някой магията се прокрадва зад мистериозно наметало, пораждайки повече въпроси, отколкото отговори… Повечето автори са предвидими и прозрачни за публиката, докато Илиян Кузманов е различен, той самият е повод за истории, заглавия в медиите, както и мистериите обвили пътя му.“ – така започва статия в Filmdaily, списание за популярна култура с над 2 милиона читатели.

Илияне, тези хора те разпитват за твоето време в Монреал, като правят връзка между кметските избори, Шестте Фамилии в Ню Йорк, както и семейство Бонано. Прокарват и паралел с успеха ти в Лондон и стажа ти в Монреал. Би ли дал малко повече яснота?

  • Всичко започна с едно интервю, което давах за италианско радио от Бостън. Те бяха хората първи задали ми тези въпроси. В общи линии, просто бях добър и упорит студент, попаднал на правилното място с правилните хора, от които научих страшно много. Жената, за която работех като личен асистент бе главен инспектор към Образованието на Монреал. Тя е част от Либералната Партия, от която е и сегашния премиер Трюдо. Запознах се и с предишния кмет на Монреал Трамбле, на когото тя бе племенница.

Те те питат за нещо, което на нас ни е убягнало - това, че си учил религии?

  • Бях на път да започна да правя Докторантура - История на Религиите. Иначе съм правил курсове по Устойчиво Развитие в един малко религиозен колеж- Лойола Интернатионал. Всичко останало е било мое хоби. Даже прословутата библиотека, част от Езо, която бях направил в Лондон, бе основно попълнена с редки книги касаещи Религии, Право и История. Това е моя страст - произход и развитие на идеята за Закона.

Едно друго заглавие New York Today пита „Защо жените обожават този писател?“ Разказват се какви ли не истории, миналата година по БНР те обявиха за „Защитника на Жени“, а и подочухме за някаква класация за най-сексапилни автори?

  • Жените са муза, вдъхновение, те са порив, който дава сила, още повече творческа…. По принцип, ние сме традиционното общество, в което на свободолюбивия начин на живот официално се гледа с негатив, обикновено асоциациите не са позитивни, въпреки че ние под сурдинка се надяваме и ни се искат различни неща. Това може би е остатък от Соца и двойния морал, който ни бе създаден. Унищожаването на концепцията „Аз“ и заменяйки я с едни други общи и помпозни термини. Въпреки че ние знаехме (както и сега) и виждахме, че за някои имаше и „Аз“ и си живееха живота както искат. А за класацията - случи се след прословутото интервю в Бостън и публикацията в Filmdaily, но много скоро трябва да излезе, нека за това да поговорим тогава.

Каква е твоята рецепта за успех?

  • Това което видях, лично за себе си и това, което успях да направя, бе, че важното като цяло е не само обвивката, а и съдържанието. Не само техническите умения, защото е пълно с добри и грамотни писатели, та дори и Изкуственият Интелект вече започна да пише книги, издържани граматически и стилистично на звездно ниво. Важно все повече ще бъде, до колко си истински, до колко си откровен в това, което пишеш, дали си поредният плагиат (ние виждаме, че това в нашето общество е огромен проблем), нагаждач, конюнктура или имаш смелостта да пишеш от сърце и душа.

Между другото, много медии говорят точно това за теб, че ти си революционер, че ти си различен. The London Defender те нарича „Борец за Свобода! “, списанието за бизнес в Щатите Tycoon Harald - „Истински Бунтовник“, най-четеният испаноезичен вестник в Латинска Америка La Nation те обявява за един от „Хората Прокълнати да са Промяната!“.

Първата ти книга „Ако срещнеш Буда, убий го“  стана бестселър в класацията на най-голямата компания за стоки и услуги в смета - "Амазон". Творбата стигна до 15-то място в "Амазон" в електронен вид. Към теб са проявили интерес над 550 медии в света, които са отразили появата на книгата. Сред тях са CBS, Fox, NBC News и много други. На страниците на ПА медия сме представяли книгата ти, както и Балканското турне, което организира, за да презентираш творбата си. След като проби в топ 20 на "Амазон" логично е да те попитаме очакван ли беше този успех или не си се фокусирал никога върху него, пускайки книгата в "Амазон"?

  • Резултатът бе неочакван, но в интерес на истината бе плод на много различна, неортодоксална работа по промотирането на книгата. Тръгнах по напълно неутъпкана пътека. Балканското Книжно Рок Турне, та само там се разделих с около 2000 книги в съседните на България страни и то само млада публика. Имаше огромен медиен интерес за рокаджията писател, който забива с книга. След това не е имало ден, в който да не търся дигитална популяризация на книгата, което накрая и се отплати, повече отколкото съм очаквал. Въпреки че книгата си е 10 от 10, изискваше много усилия в нещо, което си нямах идея как функционира - продажба на книга в една нова дигитална реалност.

 

След такъв успех е логично да те попитаме ще има ли втора книга? Работиш ли над такава?

  • Само за тебе ще издам една малка тайна, това е основата на втората ми книга, която е роман, но в него съм вложил моето хоби. Работното заглавие е „Дяволът - аз го познавам!“. Книгата е завършена, но ще се появи не по-рано от следващия декември, защото ми се иска да бъде илюстрирана, преведена и нещо много по-добро от първата, все пак летвата вече е много висока.

 

 И тъй като името ти се свързва със социалното предприемачество, ще споделиш ли с нашата аудитория твой проект или дейност в тази сфера?

  • Социалното предприемачество е начин на живот. Това си е чиста проба бизнес и правене на пари с тази разлика, че изпитваш удоволствие, когато парите се харчат с повече смисъл и за кауза, в която гориш. Представи си свят, в който нашите лидери карат колелета, искат да строят библиотеки и училища с парите, изкарани не от хазната, а от собствения им бизнес. В който вместо да ги харчат по любовници, купувайки им коли, къщи и апартаменти за милиони, да помагат на жени в нужда, правейки ги по-силни и независими. Повярвай ми, има такива светове с такива хора, аз съм го видял, видял съм как бизнесът означава свобода и е едно от най-хубавите неща, който ние сме получили, това е свободата, това е разликата с отпреди 89-та. Но бизнесът и свободата идва и с осъзнати избори и решения. А един президент на една страна, синоним на думата Капитализъм бе казал: „Който не желае свобода за другите, сам не я заслужава и ако има един справедлив Бог, той ще му я отнеме!“. Това е и моето Коледно пожелание. Защото Соца ни отне и това, и в нашите представи Коледата е Дядо Мраз, който носи подаръци. А Коледа е нещо много повече, Коледа е разбирането за хората, които са на улицата, които са по-слаби и беззащитни от нас и нашата отговорност да им помагаме!

 Iliyan Kuzmanov2021 12 07v

Интервю на Катя Бузник
Loading...