tsvetelina_spiridonova210320.jpg

„Стряскащо е нарастването на заболеваемостта. Притокът на пациенти, които са индицирани за болнично лечение е доста висок. Ние сме поставени пред избора да лекуваме пациенти, които имат нужда от лечение заради други заболявания и такива, които са в тежко състояние, също имат нужда от лечение и са с ковид. Това е много тежък избор“. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по БТВ д-р Цветелина Спиридонова, изпълнителен директор на МБАЛ „Хигия“, където от началото на пандемията беше разкрито ковид отделение. Д-р Спиридонова алармира, че е изчерпан капацитетът на болничните лекари и сестри и те изнемогват.

„За съжаление и за ужас на лекарите обнадеждаващите факти за редица препарати, включително и за рековалесцентна плазма, днес в различни проучвания се отричат. Ние четем позитив и след това се появява опровергаващо проучване. Но имаме и добра новина за един препарат, който е общодостъпен и се произвежда и в България. Говорим за ивермектина. Освен антипаразитен той има и антивирусен ефект. Това е медикаментът, който аз ще предпиша на собствената ми майка за предпазване от ковид. Новият препарат е показан за лечение и начална профилактика за коронавирус. Това е препарат от хуманната медицина, до този момент пациентите се ориентираха към препарат за ветеринарната медицина и който по принцип е забранен за прилагане при хора. Ивермектинът е одобрено от Изпълнителна агенция по лекарствата и е наличен. Говорим за лекарство, което да позволи на пациента да остане в лека форма на заболяването“, обясни тя. Д-р Спиридонова уточни, че разполага с резултати от проучвания в Испания и Бангладеш, които потвърждават добри резултати от прилагането на ивермектин и че го е препоръчвала на свои пациенти и никой от тях не е стигал до болница.


Относно ваксинирането д-р Спиридонова посочи, че ваксинираните трябва да следят антителата си. „При мен малко паднаха, това трябва да се проучва", коментира още изпълнителният директор на „Хигия“-Пазарджик.
Loading...